10 milliárd font összegű energiaszámla-támogatás bemutatására kerül sor

A brit kormány egy 10 milliárd fontos támogatási csomagot készül előterjeszteni, hogy segítse a háztartásokat a megugró energiaszámlák miatt.

Rishi Sunak kancellár csütörtökön bejelentheti, hogy bővítik az olyan programokat, mint a Warm Homes Discount, de a council tax csökkentése is napirenden van.

Emellett egyes rászoruló háztartásoknak nyújtott egyszeri kifizetéseket és az üzemanyag áfájának újabb csökkentését is bejelenthetik.

A támogatási csomagot várhatóan részben az olaj- és gázipari cégekre kivetett rendkívüli adóból finanszírozzák, amelyből 7 milliárd fontot lehet bevonni.

A kormányra nagy nyomás nehezedik, hogy cselekedjen, mivel a háztartások megélhetési költségei ugrásszerűen emelkednek, de a kabinet egyes vezető tagjai ellenezték az energiaipari vállalatok megadóztatását, mivel attól tartanak, hogy ez csökkentené a brit projektekbe történő beruházásaikat.

A kormány által a háztartásoknak nyújtott új támogatás összege legalább 10 milliárd font lesz, és magában foglalhatja a meglévő támogatások további bővítését, mint például a Warm Homes Discount, egyszeri kifizetéseket egyes kiszolgáltatott háztartásoknak, valamint esetleg a kommunális adó és az üzemanyagokra kivetett adó újabb csökkentését.

A jelenlegi Warm Home Discount program keretében az alacsony jövedelmű háztartások október és március között évi 150 font egyszeri kedvezményt kapnak villanyszámlájukból. Rishi Sunak kancellár februárban jelentette be, hogy a programot 2026 márciusáig meghosszabbítják, és hárommillió ember számára nyitják meg.

A támogatást idén ősszel az energiaszámlák 200 fontos csökkentése formájában is bevetették, de ezt a pénzt a következő öt évben vissza kell fizetni, valamint 150 fontos önkormányzati adó-visszatérítést biztosítanak az A-D sávban élőknek Angliában. Hasonló rendszerek Walesben és Skóciában is működnek.

Az átlagos háztartások energiaszámlája áprilisban átlagosan 700 fonttal emelkedett, és októberben további 800 fonttal fog emelkedni – figyelmeztetett az Egyesült Királyság energiaszabályozó hatósága.

Az Ofgem főnöke kedden közölte a képviselőkkel, hogy a gázárak folyamatos ingadozása miatt várhatóan emelkedni fog az energiaárak felső határa, amely korlátozza, hogy a szolgáltatók mennyivel emelhetik az árakat.

Ez azt jelenti, hogy az átlagos háztartási számla évi 800 fonttal 2800 fontra emelkedhet, és az Ofgem figyelmeztetett, hogy 12 millió háztartás kerülhet tüzelőanyag-hiányba.

A Munkáspárt szorgalmazta a rendkívüli adó bevezetését, de a konzervatív kormány kabinetjének tagjai közül sokan ellenzik, köztük Kwasi Kwarteng üzleti miniszter is. Úgy tudni, hogy a miniszterelnök Sunak úr mellé állt, hogy támogassa az energiacégekre kivetett adót.

Az energiavállalatok esetében az olyan cégek, mint a Shell és a BP rekordnyereséget értek el, mivel a gáz- és olajárak az egekbe szöktek, legutóbb Oroszország ukrajnai inváziója miatt.

A Shell az idei év első három hónapjában 7 milliárd fontos rekordnyereségről számolt be, míg a BP 5 milliárd fontot keresett, ami 10 éve a legmagasabb nyereség.

James Spencer, a Portland Analytics üzemanyag-tanácsadó cég ügyvezető igazgatója azonban figyelmeztetett, hogy bár az olaj- és gázipari vállalatok kiugró nyereséget értek el, nem gondolja, hogy „tisztességtelenül nyerészkednek”.

Szerinte az iparág „nagyon ciklikus”, és a vállalatok „meglovagolják a hullámvölgyeket”.

„A világjárványban a Shell és a BP 2020-ban körülbelül 5 milliárd fontot veszített” – mondta a BBC Today című műsorában.

„Nem mentek a bankhoz sapkával a kezükben, hogy kérem, mentsenek ki minket, ahogy a bankok általában teszik. Szerintem 2022-ben mind a BP, mind a Shell akár 10 milliárd fontot is leírhatott Oroszországban.”

Az egyéb villamosenergia-termelők, például néhány régebbi szélerőmű és atomerőmű bevételének megadóztatására vonatkozó javaslatokat, amelyek szintén váratlan nyereséget értek el, elvetették.

Az energiaárak felső határa áprilisban már jelentősen, egészen 1971 fontra emelkedett, ami azt jelenti, hogy az átlagos mennyiségű gázt és áramot használó háztartások most nagyjából évi 700 fonttal többet fizetnek.

A magasabb energiaszámlák az elmúlt 40 év leggyorsabb ütemű áremelkedését idézik elő, miközben az üzemanyag- és élelmiszerárak is megviselik a háztartások költségvetését.

Az ukrajnai háború hatása

Jonathan Brearley, az Ofgem vezérigazgatója szerint a globális gázpiaci feltételek „romlottak” azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, ami aggodalomra adott okot az esetleges ellátási problémák miatt.

Figyelmeztetett, hogy az árplafon 2800 font fölé emelkedhet, ha Oroszország – a világ egyik legnagyobb földgázexportőre – úgy dönt, hogy megszakítja a szállítást.

Európa a földgáz mintegy 40%-át Oroszországból szerzi be, így az ellátás hirtelen leállása hatalmas gazdasági hatással járhat.

Bár az Egyesült Királyságot nem érintené közvetlenül az ellátás megszakadása, mivel a gáz kevesebb mint 5%-át importálja Oroszországból, de az európai kereslet növekedésével a világpiaci árak emelkedése hatással lenne rá.

Brearley úr elmondta a képviselőknek, hogy a gázpiaci áremelkedés „a hetvenes évek olajválsága óta nem látott, nemzedékenként egyszeri esemény”.

Forrás: BBC.com

4.8/5 - (178 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.