100 fontra emelkedik az érintés nélküli fizetési limit

Az érintésmentes kártyák használatára vonatkozó költési limit 45 fontról 100 fontra emelkedett – de nem minden üzlet fogadja el az új fizetési küszöböt.

A kiskereskedők szerint a terminálok frissítése hónapokig is eltarthat, mire minden vásárló 100 fontot költhet anélkül, hogy négyjegyű PIN-kódot kellene megadni. A lépés célja, hogy kényelmesebbé tegye az olyan vásárlásokat, mint például az élelmiszervásárlás.

Egyesek azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez a lopások számának növekedéséhez vezethet, és egy bankfőnök megkérdőjelezte, hogy a vásárlók akarják-e a magasabb limitet.

Az év első hét hónapjában az Egyesült Királyságban a betéti és hitelkártyás tranzakciók mintegy 60%-a érintésmentes volt. Ezek összesen 6,6 milliárd fizetést jelentettek 81 milliárd font értékben.

Miért emelkedik a határérték?

A küszöbérték emeléséről a Financial Conduct Authority (FCA) döntött. Rishi Sunak kancellár szerint a döntés a vásárlók kényelmét szolgálja, és a Covid miatti zárvatartások után fellendíti a kereskedelmet.

Amikor 2007-ben bevezették az érintés nélküli kártyás fizetést, a tranzakciós limitet 10 fontban határozták meg, és az aprópénz alternatívájaként tervezték.

A limitet fokozatosan emelték, 2010-ben 15 fontra, 2012-ben 20 fontra, majd 2015-ben 30 fontra. Tavaly sietve 45 fontra emelték, mivel a világjárvány felgyorsította a készpénztől való eltávolodást.

Ahogy nőtt a limit, úgy nőtt a használat gyakorisága is. Annak ellenére, hogy a zárlatok idején hirtelen visszaesett az összes tranzakció, az általános tendencia a folyamatos növekedés volt. Ez azért következett be, mert a fogyasztók egyre kevésbé használtak bankjegyeket és érméket.

Miért nem áll készen minden kiskereskedő?

A frissítendő terminálok nagy száma miatt a pénteki nap az új határérték fokozatos bevezetésének első napja.

„Néhány kiskereskedőnek napokba, hetekbe vagy akár hónapokba is beletelhet, mire elvégzi a szükséges változtatásokat a rendszerében, hogy az új határérték hatályba léphessen” – mondta Andrew Cregan, a British Retail Consortium pénzforgalmi tanácsadója.

„Továbbá egyes kiskereskedők úgy is dönthetnek, hogy nem fogadják el az új érintésmentes limitet. Ennek következtében a vásárlóknak a fizetéskor ügyelniük kell arra, hogy az egyes üzletekben ellenőrizzék az érintés nélküli fizetési limit felső határát.”

A kampányolók aggódnak amiatt, hogy a kártyás és digitális fizetések elterjedésével a készpénzhez való hozzáférés is csökkenhet azok számára, akik még mindig erre támaszkodnak.

Az FCA kutatása szerint a fogyasztók nagyobb hányada nehezen tudta feldolgozni, hogy a világjárvány idején kevesebb kiskereskedő fogadott el készpénzt. A kutatás szerint azonban 10 kis- és középvállalkozásból nyolc azt mondta, hogy „nagyon valószínű”, hogy a következő öt évben is elfogadja a készpénzt.

Mik a bűnözési kockázatok?

Graham Farrell, a Leedsi Egyetem bűnügyi tudományok professzora arra figyelmeztetett, hogy a táskalopások és zsebtolvajlások „hatalmas mértékben megnövekedett” vonzereje miatt a tizenéves tolvajok többet költhetnek az ellopott kártyával.

Egy tolvaj mostantól többet költhet egy be nem jelentett lopott kártyával, mielőtt PIN-kódot kérnének tőle. Az FCA iránymutatása szerint összesen 300 fontot kell költeni érintés nélküli kártyával, mielőtt a vásárlást PIN-kóddal ellenőriznék, a korábbi 130 font helyett.

Farrell professzor a BBC-nek elmondta, hogy szükség van egy köztes megoldásra.

„A mindkét oldalt kiegyensúlyozó megoldás a tap-and-Pin lenne. A kártyát érintés nélkül, egy gépen kellene megérinteni, anélkül, hogy a kártyát be kellene tenni a gépbe és ki kellene venni belőle. A biztonság érdekében Pin-kódokat használnánk, így a kártya ellopása – mivel a tolvajok nem rendelkeznek a Pin-kóddal – kevésbé lenne vonzó” – mondta.

A hatóságok igyekeztek eloszlatni a csalások növekedésével kapcsolatos aggodalmakat, rámutatva, hogy a fizetési limit legutóbbi emelése után nem volt emelkedés a bűncselekmények számában.

„Mi több, nem tapasztaltuk a csalárd tranzakciók számának jelentős növekedését más országokban, ahol az érintés nélküli tranzakciók limitje 100 fontnak megfelelő vagy annál magasabb összegre emelkedett” – mondta az FCA szóvivője.

Ausztráliában és Szingapúrban az érintés nélküli limitek körülbelül 100 fontnak felelnek meg, Kanadában pedig közel 150 font.

Megszüntethetem az érintésmentes funkciót a kártyán?

Számos bank ügyfelei kikapcsolhatják az érintésmentes funkciót, vagy kérhetnek érintésmentes kártyát.

Egyesek – nevezetesen a Lloyds Banking Group és a Starling – lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy a bankok alkalmazásain keresztül maguk állítsák be az érintésmentes limitet.

Anne Boden, a Starling Bank vezérigazgatója megkérdőjelezte, hogy a fogyasztók valóban azt szeretnék-e, hogy többet költhessenek a PIN-kód nélküli tranzakciókra.

„A költési adatainkat elemezve azt látjuk, hogy úgy tűnik, kevés igény mutatkozik a megnövelt érintésmentes limitre, és sokan szeretnék megtartani ugyanazt a limitet, vagy akár csökkenteni is” – mondta.

A vásárlók több mint 100 fontot költhetnek el PIN-kód nélkül az okostelefonokon elérhető fizetési szolgáltatások segítségével, bár ezek az eszközök beépített biztonságot tartalmaznak, mint például az ujjlenyomat-engedélyezés.

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (161 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.