2024-ben is az infláció alatt emelkednek a vasúti viteldíjak

Angliában a szabályozott vasúti menetdíjak jövőre ismét az infláció mértéke alatt fognak emelkedni – közölte a kormány.

A lépés célja, hogy segítsen az embereknek a megélhetési költségek csökkentésében, ezért a 2023-as, hasonló beavatkozást követi.

Az emeléseket ismét 2024 márciusáig halasztják, ahelyett, hogy januárban lépnének életbe, ahogyan az a Covid előtt megszokott volt. Az egyik kampánycsoport szerint azonban a viteldíjakat be kellene fagyasztani annak elismerése érdekében, hogy a magas viteldíjak milyen terhet rónak a vasúti utasokra.

A szabályozott viteldíjak a tarifák mintegy 45 százalékát fedezik le, beleértve a legtöbb, ingázó utazásra szóló bérletet, néhány csúcsidőn kívüli menettérti jegyet a távolsági utazásokra és a nagyvárosokban bármikor érvényes tiketteket.

A világjárvány előtt minden év januárjában emelték a tarifákat a kiskereskedelmi árindex (RPI) alapján, amely az előző júliusi infláció mértékét mutatja. A szokásos formula az RPI plusz 1 százalék. Az RPI júliusban 9 százalék volt – közölte szerdán a nemzeti statisztikai hivatal (ONS – Office for National Statistics).

Nem tudni, hogy a jövő évi emelés mennyi lesz, de idén a kormány 5,9 százalékkal emelte az országos vasúti viteldíjakat, ami jóval a 2022. júliusi 12,3-as RPI érték alatt volt. Ez az emelés még mindig a legnagyobb volt 2012 óta a szabályozó hatóság, az Office of Rail and Road szerint. Akkor a Munkáspárt az emelést „beteges viccnek nevezte az omladozó szolgáltatásoktól függő milliók számára”.

A kormány legutóbbi beavatkozására azért került sor, mert az Egyesült Királyságban az infláció továbbra is magas, bár már kezd enyhülni. Milliók küzdenek még mindig az élelmiszerek és szolgáltatások magasabb áraival, miközben a probléma megoldása érdekében a kamatlábak is emelkednek, ami megdrágítja a hitelfelvételt.

A közlekedési minisztérium (DfT – Department for Transport) szóvivője szerint a kormány továbbra is megvédi az utasokat a megélhetési költségek okozta nyomástól.

„Az utasok megkönnyebbülten hallhatják, hogy a viteldíjakat a kiskereskedelmi árindex alatt korlátozzák, és az emeléseket jövő év márciusáig elhalasztják” – mondta Anthony Smith, az utasokat képviselő Transport Focus megfigyelőszervezet vezérigazgatója.

Paul Tuohy, a Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű nyomásgyakorló csoport vezetője szerint azonban a kormánynak

„be kellene fagyasztania a vasúti viteldíjakat – ahogyan azt az üzemanyagadó esetében is tette –, amíg a régóta ígért jegyrendszeri reform meg nem valósul”.

Sir Ed Davey, a Liberális Demokraták vezetője szintén a vasúti viteldíjak azonnali befagyasztását követelte, hozzátéve: „valódi lépésekre van szükségünk a megélhetési válság megoldása érdekében”.

A DfT 2021-ben ígéretet tett a teljes jegyrendszer egyszerűsítésére, csökkentve a rendelkezésre álló viteldíjak hatalmas számát, ami megnehezíti az utazók számára, hogy eldöntsék, melyik a legjobb számukra.

Az eddigi reformok közé tartozott az egyszemélyes árképzés kipróbálása és a rugalmas szezonbérletek bevezetése. Az érdekképviseleti csoport szerint azonban a jegyrendszer átalakítása még várat magára.

Tavaly nyár óta a vasúti utasok sztrájkhullámok miatt szembesülnek fennakadásokkal: augusztus 26-án, szombaton és szeptember 2-án, szombaton további munkabeszüntetéseket terveznek. A dolgozók a megélhetési költségek emelkedését tükröző béremelést követelnek, ugyanakkor megpróbálják megakadályozni a munkahelyek leépítését és a munkakörülmények megváltoztatását.

A skót és a walesi kormány még nem jelentette be a vasúti menetdíjak jövő évi emelésére vonatkozó politikáját.

bbc.com
Fotó: Pixabay

4.9/5 - (308 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.