700 ezer diák lehet veszélyben az iskolaépületek miatt

Becslések szerint 700.000 gyermek tanul Angliában nem biztonságos iskolaépületekben, amelyek javításához komoly munkára lenne szükség.

A National Audit Office (NAO), az Egyesült Királyság független közkiadások felügyeletét ellátó szerve szerint az oktatási minisztérium (DfE – Department for Education) 2021 óta nagyon valószínűnek és kritikusnak értékelte az iskolaépületek összeomlásából eredő sérülés vagy halálozás veszélyét.

A kockázatokkal azonban az évek óta tartó alulfinanszírozás miatt nem foglalkoztak.

A DfE szerint viszont jelentős beruházásokat hajtottak végre az iskolák átalakítására.

Egy tisztviselő kiemelte, semmi sem fontosabb az iskolai biztonságnál, így a minisztérium 2015 óta több mint 15 milliárd fontot különített el a tanintézetek biztonságának és működésének fenntartására.

Az NAO szerint az iskolaépületek romló állapota károsan hat a tanulók teljesítményére és a tanárok megtartására is.

Szülők és tanárok is aggódnak

Egy gyermekeire váró sheffieldi kétgyerekes anyukát az arcán találta el egy 4,5 méteres, szögekkel borított deszkadarab, amely az iskola épületéből esett le. A nőnek monoklija, maradandó károsodása (ismétlődő fejfájása és fülzúgása) lett, ami még hónapokkal később is hatással van rá, de azt mondja, sokkal rosszabb is lehetett volna.

„Nagyon hosszú deszka volt, nagy szögek is kilógtak belőle. Mi lett volna, ha egy kisgyereket kap el? Ha újra valami hasonló történne, biztonságban vannak a gyerekeim?” – tette fel a kérdéseket Carla Ashman.

Rachel Jones cheshire-i iskolaigazgató szerint intézményük a „kimaxolt” költségvetés miatt szenved.

„A legtöbb megszorítás az épületet érinti a halogatás miatt. Ahelyett, hogy kicserélnénk dolgokat, szigetelőszalagot használunk. Folyamatosan szabadkoznunk kell a leendő diákok szülei előtt az iskola bemutatásakor. Ez rettentő kínos, hiába kiváló színvonalú nálunk az oktatás.”

Nem csak az összeomlás fenyeget

Az NAO jelentése szerint az angol iskolaépületek több mint egyharmada (24.000) túllépte az eredeti, becsült tervezési élettartamát. A beszámoló arra is rámutatott, hogy továbbra is aggodalomra adnak okot azok az iskolaépületek, amelyek vasbetonból készültek – az 1950-es évek és az 1990-es évek közepe között széles körben használt, omlásra hajlamos könnyűbetonból.

A DfE 572 olyan iskolát azonosított, ahol a vasbeton jelen lehet, és eddig 65 iskolában állapította meg, hogy ott is van – ebből 24 azonnali intézkedést igényelt. Az NAO szerint az azbesztből eredő biztonsági kockázat is súlyosabb a rosszul karbantartott iskolaépületekben.

Munira Wilson liberális demokrata képviselőnek februárban adott írásbeli válaszában a kormány kijelentette: 2019 decembere óta legalább 39 iskolát kellett bezárni különböző biztonsági aggályok miatt.

Az NAO szerint a DfE a 2020-as kiadási felülvizsgálatában évi 5,3 milliárd font minimális finanszírozást javasolt az épületek meghibásodásából eredő legsúlyosabb kockázatok mérséklésére. A minisztérium azonban ezt követően átlagosan évi 3,1 milliárd fontot kapott a kincstártól.

Eseti alapon

Az NAO szerdán közzétett jelentése szerint a DfE nem rendelkezik elegendő tervvel az állami finanszírozású angliai iskolaépületek környezetbarátabbá tételére (sem).

Kevin Courtney, a National Education Union főtitkára azt mondta, a kormány közel sem költ eleget az iskolaépületekre.

„Ez nemcsak az oktatásra van hatással. Ha nem tudjuk, hogy mely épületek omolhatnak össze, vagy ha az épületekben nem megfelelően kezelt azbeszt van, akkor az élet és a testi épség is veszélynek van kitéve” – hangsúlyozta.

A DfE egyik tisztviselője elmondta, a kormány 500 új és felújított iskolaépítési projektbe fektet be egy program keretében.

„Mindig eseti alapon nyújtunk támogatást, ha súlyos biztonsági problémát jeleznek nekünk” – tette hozzá.

Az iskolák fenntartásáért az akadémiai trösztök, a helyi hatóságok és az önkéntes támogatással működő iskolai testületek felelősek, aggodalmaikkal a minisztériumhoz kell fordulniuk.

Forrás: bbc.com
Fotó: Pixabay

5/5 - (286 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.