A 4. szintű korlátozások Angliára szerte kiterjedtek Sussexre, Norfolkra és Suffolkra is

Oxfordshire, Cambridgeshire, Surrey, Essex és Hampshire nagy része is csatlakozik a szigorú korlátozási szinthez karácsony napjától.

Az Egyesült Királyság kormánya sürgős intézkedéseket tett a Covis-19 új, gyorsabban terjedő változatának megfékezése érdekében.

Az országban több, mint 24 millió ember kezdi majd az új évet a „maradj otthon” szellemében. A kormány elismerte, hogy a korábbi, 3-as szintű intézkedések nem voltak elég erősek, hogy megfékezzék a vírus terjedését.

Bejelentették azokat a korlátozásokat, amelyek értelmében december 26 éjfél után a nem alapvető létszükségletű üzletek bezárnak Norfolkban, Suffolkban, Cambridgeshire -ben, Oxfordshire-ben, Sussexben, Essexben, Surrey-ben és egész New Hampshire-ben.

Az új adatok szerint az Egyesült Királyságban 744 halálesetet regisztráltak, mely április 29. óta a legmagasabb napi halálozási adat.

Hancock szerint az új típusú vírus gyors ütemben terjed, ezért indokoltak a szigorítások.

Bristol, Gloucestershire, Somerset, Swindon, Northamptonshire, Cheshire és Warrington mind a 3. szintre lépnek, és bezárnak a kocsmák és éttermek, csak a kiszállítás és az elviteli lehetőségek működhetnek tovább.

A Wight-szigetet az 1. szintről közvetlenül a 3. szintre helyezik át. Cornwall és Herefordshire pedig az 1. és a 2. szint között mozog. Csak a Scilly-szigetek marad a legenyhébb korlátozási szint alatt.

Christina Pagel a londoni University College-tól azt mondta, szerinte az egész országot a 4-es szintre kellett volna helyezni, mondván, ha hagyják karácsonykor az embereket keveredni, akkor csak egyre nagyobb lesz a probléma és annál nehezebb lesz januárban megkezdeni az oktatást.

Hancock mellett Susan Hopkins, az angol közegészségügy szakembere azt is elmondta, hogy jelenleg nincs bizonyíték rá, hogy az új változattal szemben kevésbé lenne hatásos az oltás. Sőt komoly bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy az oltás működni fog, ugyanis a vakcina erős immunválaszt produkál és a vírus több változata ellen hatásos.

Annak ellenére, hogy előre láthatólag az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett vakcinát karácsony után engedélyezhetik, Lawrence Young, a Warwick Medical School professzora szerint elengedhetetlen, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek a vírus új változatának megfékezése érdekében.

Josh Hardie, a CBI főigazgató-helyettese szerint a vállalkozásoknak nagyobb támogatásra lesz szükségük az országban egyre növekvő területeken bezáró üzletek és vendéglátóegységek megmentése érdekében.

„A kormánynak januárban újra felül kell vizsgálnia a támogatást annak biztosítása érdekében, hogy az Egyesült Királyságban a vállalkozások tavasz után is boldoguljanak” – mondta Hardie.

Frances O’Grady, a TUC főtitkára szerint az új korlátozások „újabb ütést jelentenek a gazdaság eddig is megterhelt területein, mint a vendéglátás és a kiskereskedelem”.

„A kormány további támogatása nélkül munkahelyek vesznek el, és a vállalkozások bezárnak” – figyelmeztetett.

Forrás: independent.co.uk

4.8/5 - (177 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.