A Brexit következményei miatt idén túl kevés lesz a karácsonyfa Nagy-Britanniában

Úgy tűnik, hogy ebben az évben sok britnek le kell mondania a valódi karácsonyfáról – vagy érezhetően többet kell fizetnie érte. A Brexit következményei ezt az ágazatot sem hagyják érintetlenül.

A karácsonyfa-termelők három hónappal karácsony előtt ellátási nehézségekre figyelmeztetnek. A szigorú Brexit-szabályzat és a munkapiac feszült helyzete miatt lehetséges, hogy a fenyőfák kínálata az ünnepekre kisebb lesz, viszont drágább, mondta Mark Rofe a «Christmas Trees.co.uk»-tól a «Sky News»-nak.

«Beszéltünk brit termelőinkkel, és kiderült, hogy mindnyájan ugyanolyan kihívások előtt állnak», mondta Rofe. Az olyan nyersanyagok költségei is emelkedtek, mint a raklapokhoz szükséges faanyag, valamint a munkaerőkre, a trágyára, a címkékre és a szállításra fordított költségek. Ennek értelmében a nagykereskedelmi árak is megemelkedtek – 5-10%-kal. «Idén karácsonykor nehéz lesz valódi karácsonyfához jutni», mondta Rofe.

Kevesebb az EU-ból származó karácsonyfa

Ugyanis ezzel egyidejűleg nagyobb lesz a brit fenyőfák iránti kereslet, hiszen a Brexit óta a nagyobb bürokrácia és az új vámok miatt megemelkedtek az EU-ból származó fák beszállítási költségei. A kereskedők ezen kívül késésektől tartanak az időbeosztás szempontjából nagyon érzékeny időszakban. Nagy-Britanniában évente 8-10 millió valódi karácsonyfát adnak el, és eddig nagyjából 3 millió származik külföldről.

Rofe úgy látja, hogy az ágazatot egy alapvető probléma fogja érinteni: «Mivel a karácsonyfák növekedéshez átlagosan 10 évre van szükség, nem lehet egyszerűen több fát kivágni, főleg ha nincs elég munkaerő, hogy összegyűjtse és keresztülvigye őket az országon», mondta. Ben Wightman a «Christmas Tree World» nevű értékesítési vállalattól tekintettel a valódi erdei fenyők és lucfenyők lecsökkent kínálatára arra számít, hogy megnövekszik a műfenyők iránti kereslet.

Az ünnepekre talán pulykából is túl kevés lesz

A «British Christmas Tree Growers Association” nevű termelői szervezet nem tűnik feszültnek. Igaz, hogy a megnövekedett környezettudat miatt emelkedik a valódi fenyők iránti kereslet a műfenyőkkel szemben, de hála a “csodálatos hozamú évnek” a brit karácsonyfák esetében nem kell ellátási nehézségektől tartani. Biztosították a termelőket, hogy ebben az évadban nem lesznek szállítási problémák, mondta a szervezet egyik szóvivője.

Boris Johnson miniszterelnök kormányának a szállítási láncoknál megfigyelhető súlyos problémákra való tekintettel már biztosítania kellett a lakosságot arról, hogy a karácsonyi menü nincs veszélyben. A legnagyobb brit szárnyashús-termelő előzőleg arra figyelmeztetett, hogy az ünnepekre talán túl kevés lesz a pulyka.

Ezért egyrészt a Brexit szigorított bevándorlási szabályzatából eredő munkaerőhiányt tette felelőssé, másrészt a megnövekedett energiaárak következtében felmerülő problémákat a szén-dioxid-előállításban. A szén-dioxidot arra használják, hogy az állatokat levágásuk előtt elkábítsák és hogy a hús csomagolását biztonságosan le tudják zárni.

Forrás: t-online.de

5/5 - (296 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.