A Brexit miatt ugrik a karácsonyi pulykasült?

A britek szeretik a karácsonyi pulykát, de ebben az évben sok családnál hiányozhat az ünnepi vacsora legfontosabb eleme. A Brexitet követően már alig jönnek a gazdasági szempontból annyira fontos szezonális munkavállalók az EU-ból a szigetországba. Meglehet, hogy a többi karácsonyi termék választéka is szűkös és drága lesz.

A mezőgazda Patrick Deeley egy fából épült sötét pajtában álldogál, 600 fehér színű éhes pulykától körülvéve. A dél-angliai Surrey megye Godstone nevű települése közelében fekvő Flower Farm tulajdonosa a karácsony előtti feladatok ellátásához eddig mindig számíthatott egy tucat szezonális munkaerőre – ezeket 15 éve Európából toborozza. Az idei évben viszont egyetlenegy sem fog jönni. Ez pedig a karácsonyi ünnepekben érezhető lesz. “Nem vagyok róla meggyőződve, hogy még elég személyzetet találok a karácsony előtti munkálatokhoz”, mondta Deeley.

Segítségre van szüksége a levágott madarak előkészítésénél, csomagolásánál és kiszállításánál, most pedig nagy stresszre számít az év végére. Emiatt a Brexitet hibáztatja. “Amennyire meg tudom ítélni, ebben a Brexit jelentős faktorként játszik szerepet”, mondja Deeley a családja által vezetett 61 hektáros tanyán. “Ez vezetett a munkaerők masszív hiányához.”

Az idei évben nem csak Deeley maradt egyedül. Az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból leállította a munkaerők mozgásszabadságát, a probléma pedig a szigorított bevándorlási szabályok miatt még inkább kiéleződik. A szárnyasállat-tenyésztő mezőgazdák országszerte nagyobb igyekezettel toborozzák a munkaerőket és az európai kontinens szezonális munkavállalóit, mint valaha – nem túl nagy sikerrel. Ehhez a következő is párosul: “Ez nem éppen a világ legszebb tevékenysége”, mondja Mark Gorton, aki a kelet-angliai Norfolkban tenyészt pulykákat. Kemény munka, “a hét hét napján”. Gorton az utóbbi évek decemberében nagyjából 400 szezonális dolgozót tudott alkalmazni – az idei évben egy sincs a láthatáron. “Hat héttel a karácsonyi szezon előtt állunk”, panaszolja. “És pillanatnyilag nincs emberünk.”

Már októberben megkezdődik a harc az utolsó pulykáért

Ennek következtében sok mezőgazda csökkenti a termelést, a bevásárlóközpontok pedig – melyeket már a teherautó-sofőrök hiánya miatt bekövetkezett szállítási nehézségek is nagyon megviseltek – ezzel egyidejűleg csökkentik a megrendeléseket. A túl kevés ünnepi pulykán pedig majd marakodhatnak a vásárlók – ezáltal valószínűleg az árak is látványosan meg fognak emelkedni. Sok család áttér arra, hogy már most leadja a tanyákon a megrendeléseit. A “Traditional Farm-fresh Turkey Association”-ben szerveződött 40 tanya részben már most ötször annyi direkt megrendelésről tudósít, mint az elmúlt évben.

Bár a szárnyas-szektor a körülmények által komolyan érintett ágazatnak számít, nem ez az egyetlen: Nagy-Britanniában a fenyőfa-árusok a megnövekedett behozatali és szállítási költségekből eredő magas árakra figyelmeztetnek, és ugyanezekből az okokból kifolyólag a játékok is megdrágulhatnak. És amikor ezek végre megérkeznek a kikötőkbe, hiányoznak a kamionsofőrök és a raktárak dolgozói, akik gondoskodhatnának az árucikkek további kiszállításáról.

Az ország disznótenyésztői nem találnak elég böllért és hentest. Valaha ezt a nem igazán kellemes feladatot is gyakran végezték külföldi szakemberek. A Nemzeti Disznótenyésztői Testület “évtizedek óta a legnagyobb krízisről” beszél és olyan mezőgazdákról számol be, akik anélkül vágják le az állataikat, hogy az élelmiszer-láncba juttatnák őket, mert ennek túl magasak lennének a költségei. Ezáltal egy további közkedvelt karácsonyi étel is veszélybe került: a bundásvirsli.

Johnson kormánya a pandémiát teszi felelőssé

A brit kormány tisztában van a problémával még akkor is, ha inkább a pandémia-krízist teszi érte felelőssé, nem annyira a Brexitet. A krízis időszakában sok külföldi munkaerő tért vissza eredeti hazájába, és ezek eddig nem jöttek vissza. London az év végéig 5 500 vízumot engedélyezett szezonális munkaerők részére.

A pulykatenyésztő Deeley viszont nem hisz ennek a hatásában – megfigyelései szerint a külföldi dolgozók időközben nem érzik jól magukat Nagy-Britanniában. “Elhagynám a házamat, a hazámat, a munkámat és a biztonságomat, hogy egy olyan országnak segítsek, ami nem akar megtűrni?” Ez egy költői kérdés. Deeley inkább előre felkészül a karácsonyi tennivalók kemény heteire. Meg kell győznie a neki dolgozó embereket arról, hogy naponta 19 órát robotoljanak – “az eddigi 16 óra helyett”.

Forrás: n-tv.de

4.9/5 - (307 szavazat)
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.