A Brexit szimbóluma: Nagy-Britannia új vezérhajót épít

Egy új vezérhajónak kell tükröznie “Nagy-Britannia növekvő státuszát mint nagy és független tengeri kereskedelmi nemzet.” – tette közzé Boris Johnson brit miniszterelnök.

Egy új vezérhajónak kell az Egyesült Királyságot a tengereken a Brexit látható jeleként képviselnie. A hajó a “Britannia” nevű királyi jacht utódja, melyet 1997-ben vontak ki a szolgálatból, és azóta múzeumként horgonyoz Skóciában. Az új hajó megépítését állítólag 2022-ben kezdik. Kiállítások, csúcstalálkozók és diplomáciai eszmecserék helyszíne lesz, jelentette ki Boris Johnson miniszterelnök szombat éjjel. Még nem választottak nevet a hajónak.

A hajó tükrözni fogja Nagy-Britannia növekvő státuszát mint nagy, független tengeri kereskedelmi nemzet”, mondta Johnson. “Fáradozásunk világos és erős szimbóluma, hogy a világ színpadán aktív szerepet játsszunk.”

A költségek állítólag nagyjából 200 millió fontra (233 millió euróra) rúgnak, a hajó pedig kb. 30 éven keresztül lesz üzemben. Még nem választottak nevet a hajónak., de konzervatív képviselők azt követelik, hogy II. Erzsébet királynő nemrég elhunyt férje, Fülöp herceg után nevezzék el,

Johnson újra és újra hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia a Brexit következtében végre újra dönthet a saját kereskedelmi politikájával kapcsolatban. A kormány ezen felül felfegyverzi a hadsereget és az a szándéka, hogy az USA után Nagy-Britannia legyen a vezető tengeri hatalom. Pillanatnyilag viszont fontos kereskedelmi megbeszélések szünetelnek például az USA-val, de Norvégiával, illetve Ausztráliával is.

Forrás: www.faz.net
A képen: A tervezett zászlóshajó elődje: A „Britannia” királyi jacht 1996-ban, amikor elhagyta Cowes kikötőjét.

4.9/5 - (168 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.