A brit bevásárlóközpontok átiskolázzák az alkalmazottakat teherautó-sofőrökké

A teherautósofőr-hiány Nagy-Britanniában új csúcsot ért el: A bevásárlóközpont-nagyvállalat „Co-op“ az alkalmazottait időközben teherautó vezetésre tanítja. Az „Iceland“ nevű konkurens lánc a karácsonyi üzlet miatt aggódik.

A brit bevásárlóközpontok riadót fújnak a teherautó-sofőrök akut hiánya miatt. „A kínálat csökkenésének a színvonala rosszabb, mint amit valaha is láttam“, mondta a „Times“-nak Steve Murrells, a „Co-op” bevásárlóközpont-lánc vezetője. Vállalata a krízis miatt elkezdte az alkalmazottak sofőrökké történő átképzését.

A kínálat csökkenésének az oka azoknak a teherautó-sofőröknek a nagymértékű hiánya, akik az árukat egyik pontról a másikra szállítják. Az ágazat „Road Haulage Association“ nevű szövetsége abból indul ki, hogy nagyjából 100 000 sofőr hiányzik.

Ez azzal a ténnyel is kapcsolatba hozható, hogy a Brexitet követően sok európai sofőr elhagyta az országot. Jelenleg bonyolult és drága vízumügyi eljárásokra van szükség, ezért innen alig jönnek újabb sofőrök. Ráadásul minden hónapban sofőrök ezrei mennek nyugdíjba, utánpótlás pedig nincs. A vírushelyzet miatt a teherautó-vezetési vizsgák tízezrei maradtak el.

Az „Iceland“ nevű bevásárlóközpont-lánc is vészhelyzetben van. „Sok árut kell szállítanunk a mai nap és karácsony között, a stabil szállítási lánc pedig mindenki számára létfontosságú“, mondta Richard Walker, az „Iceland“ vezetője, egy interjúban a BBC-nek. „Egy karácsonyt már le kellett mondanunk, nem akarom, hogy a következő is problémás legyen.“

Boris Johnson miniszterelnök az elmúlt évben a vírus alpha-változata miatt a briteknek váratlanul minden karácsonyi együttlétre vonatkozó tervet betiltott. A bevásárlóközpont-lánc „Tesco“ is megerősítette a karácsonyi ellátás miatti aggodalmat.

Forrás: spiegel.de

4.9/5 - (212 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.