A brit kormány drasztikusan csökkenti a szociális segélyeket

A brit kormány 15%-kal csökkenti a szociális segélyeket nagyjából hatmillió ember számára. A kritika ennek megfelelően szigorú, nem utolsó sorban azért, mert az infláció pillanatnyilag 4% körül mozog. Boris Johnson miniszterelnök ezzel szemben növekvő fizetéseket jósol. Ezt ismét a Brexit-tel indokolja.

A döntés miatt, miszerint a szociális segélyeket a pandémia időszakára vonatkozó átmeneti emelés után ismét csökkenti, a brit kormány a bírálatok tüzébe került. Azoknak a briteknek, akik a “Universal Credit” megnevezés alatt közismert kifizetések által nyújtott támogatásra szorulnak, szerdától hetente 20 fonttal (ez kb. 23,5 eurónak felel meg) kevesebb pénzből kell boldogulni. Ez egy 15%-os visszaesésnek felel meg. Az ekörül folyó vita azzal fenyegetett, hogy újabb árnyékot vet a kormányon lévő “Tories” Manchesterben tartott pártkongresszusára, mely a mai napon fejeződik be.

A BBC egy közleménye szerint a segély csökkentése nagyjából 5,8 millió olyan embert érint Angliában, Skóciában és Wales-ben, akik vagy munkanélküliek, vagy a fizetésük kiegészítésére szorulnak.

A mindennapi élet költségei érezhetően emelkednek

A “Citizens Advice” nevű szervezet arra figyelmeztetett, hogy ezeknek az embereknek az egyharmada lesz kénytelen eladósodni. Ezen kívül azt is bírálják, hogy ez a lépés egy olyan időszakban következik be, amikor a mindennapi élet költségei emelkednek. Leginkább a megnövekedett energia-ellátási költségek azok, amik sok háztartás anyagi lehetőségeit megterhelik. A “Bank of England” az infláció 4%-os emelkedésére számít.

Boris Johnson miniszterelnök a konzervatív párt négynapos kongresszusán visszautasította a mindennapi élet költségeinek krízisére vonatkozó aggodalmakat. Ő a maga részéről nem aggódik és abban bízik, hogy az országban a fizetések emelkedni fognak, mivel hála a Brexitnek kiszabadultak a külföldről érkező olcsó munkaerők által rájuk nehezedő függőségből.

Forrás: n-tv.de

4.9/5 - (154 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.