A brit kormány levelei izgatottságot váltanak ki az EU-polgárok köreiben

A brit kormány leveleket küld az itt élő EU-polgároknak azzal a figyelmeztetéssel, hogy elveszíthetik a jogaikat az országban, amennyiben nem kérvényezik meg az úgynevezett letelepedési engedélyt (settlement-status). Ami ebben zavaros: A címzettek közül már sokan rendelkeznek érvényes tartózkodási engedéllyel Nagy-Britanniában.

A brit Belügyminisztérium levélben értesített több legálisan Nagy-Britanniában élő EU-polgárt, hogy a jogaik az országban veszélyben lehetnek. A levélben, melyből a „the3million“ nevű szervezet a Twitteren idézett, így fogalmaztak: A címzettek “a továbbiakban nem fognak tudni dolgozni, illetve nem fogják tudni igénybe venni a közszolgáltatásokat“, amennyiben nem kérvényezik meg a (az előzetes) letelepedési engedélyt. Ezt a levelet viszont sok olyan ember is kézhez kapta, aki már régen rendelkezik ezzel az engedéllyel.

A letelepedési program arra hivatott, hogy azoknak az EU-polgároknak, akik már a végleges Brexit előtt is az országban éltek, teljes mértékben ugyanazokat a jogokat biztosítsa, mint az EU-ból történt kilépés előtt. „Ami Nagy-Britanniában az EU-polgárokkal történik, az nem illik össze a brit kormány barátságos nyilatkozataival“, mondta Maike Bohn, a szervezet alapítója. Azok az EU-polgárok, akik ezt a levelet kézhez kapták, megtapasztalhatják „a bevándorlókkal szemben ellenséges hozzáállású rezsim teljes szigorát“, amennyiben nem hajlandóak beállni a végtelenül hosszú, meghatározott ideig rendelkezésre álló telefonos várakozási sorba. A Belügyminisztériumnak vállalni kell a felelősséget a hiányos adatkezelésért és a kommunikáció módjáért.

Alice, a 41 éves EU-polgár, aki a következményektől való félelmében sem a teljes nevét, sem a származását nem akarja nyilvánosságra hozni, 11 éve él Nagy-Britanniában. Ő is kézhez kapott egy ilyen levelet, bár három gyerekével együtt érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Azt mondja, hogy amikor elolvasta a levelet, majdnem pánikrohamot kapott. „Ez tényleg nagyon aggasztó. Egyszerűen nem érzem magam biztonságban.“ A brit Belügyminisztérium megerősítette, hogy leveleket küldött azoknak az embereknek, „akiknek esetleg még be kell nyújtaniuk a kérvényt“. De egy szóvivő nyilatkozata értelmében azoknak a címzetteknek, akik rendelkeznek érvényes tartózkodási engedéllyel, nem kell új kérvényt benyújtani. Nekik viszont fel kell venniük a kapcsolatot a Belügyminisztériummal az adatbázis frissítése céljából.

Forrás: n-tv.de

5/5 - (145 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.