A brit külügyminiszter Kréta szigetén töltött szabadsága miatt került nyomás alá

Dominic Raab brit külügyminiszter az afganisztáni krízis alatt tanúsított viselkedése miatt egyre inkább nyomás alá kerül.

A konzervatív politikus szemére vetik, hogy a militáns muzulmán Taliban gyakorlatilag Afganisztán teljes egészére kiterjedő hatalomátvétele ellenére sem szakította meg nyaralását a görög Kréta szigetén. Raab állítólag azt is visszautasította, hogy elintézzen egy sürgős telefonbeszélgetést az afgán külügyminiszterrel a helyi munkaerők evakuálásával kapcsolatban, akik éveken át támogatták a brit hivatalokat.

Raab csak hétfőn tért vissza Londonba, miután a militáns iszlám Taliban a főváros Kabul felett is átvette az uralmat. A brit médiák hírei szerint előzőleg napokon át hiába kérlelték magas rangú diplomaták, hogy ejtse meg a telefonbeszélgetést. Az ellenzék most visszalépését követeli. A pénteki hírek szerint Raab a hatalmon lévő Tory-párton és a saját minisztériumán belül is elveszíti a támogatást.

Csütörtökön Raab még kizárta a visszalépést. Egy telefon-konferencia keretein belül, melyen a többi vezető ipari állam (a G7) külügyminiszterével közösen vett részt, tüntetően lefényképeztette magát. Pénteken azt mondta, hogy a telefonhívást a „gyorsan romló helyzet“ akadályozta meg. Állítólag a repülőtér biztonságára és befogadóképességére összpontosított.

Többek között az egykori NATO-főtitkár George Robertson részéről is kemény bírálatban részesült. Raab megsértette hivatali kötelességeit, ami komoly következményekkel jár, mondta a munkáspárti politikus a BBC-nek.

Azt gyanítják, hogy a miniszter ősszel a minisztertanács átalakulásával elveszítheti posztját. Nagy az elégedetlenség Boris Johnson miniszterelnök kormányának Afganisztán-politikájával minden politikai táborban. Sok bírálat hangzott el a parlament egy rendkívüli ülésén. Johnson pénteken a maga részéről újra biztosította Raab-ot a bizalmáról.

Forrás: t-online.de

4.9/5 - (144 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.