A brit mezőgazdák disznók százait taglózzák le

Mivel a Brexitet követően Nagy-Britanniában hiányoznak a böllérek, a disznóólak megteltek. A mezőgazdák most elkezdik leölni az első állatokat, hogy ezáltal csináljanak helyet. Ugyanez a sors vár disznók ezreire.

Rengeteg a felnőtt állat, de túl kevés a dolgozó a vágóhidakon: Mivel Nagy-Britanniában hiányoznak a szakemberek, az első mezőgazdák most megkezdték a disznók letaglózását. A disznótenyésztők „National Pig Association“ nevű szövetségének közleménye szerint eddig nagyjából 600 egészséges disznót öltek le, mert nem tudták eljuttatni őket a vágóhidakra. Bár még nem taglózzák le őket tömegesen, ez az eljárás mégis azt mutatja, hogy a krízisnek vannak következményei. A szövetség arra figyelmeztetett, hogy kb. 120 000 disznót kell letaglózni, amennyiben nem növelik meg nagyon gyorsan az alkalmazottak számát.

A disznók indokolatlan megölése sok mezőgazda számára óriási megterhelés, mondta a szövetkezet szóvivője. Sokan közülük kívülről hoznak segítséget.

Nagy-Britanniában sok ágazatban merült fel szakemberhiány, így például a húsfeldolgozó iparban is. Ezt többek között a Brexit következményei is okozzák, hiszen a pandémia időszakában sok leginkább kelet-európai munkaerő hagyta el az országot, az új szigorú bevándorlási szabályok viszont most megnehezítik a beutazást azok számára, akik munkát keresnek. A vágóhidak a hiányzó szakemberek miatt már nem tudnak elég állatot átvenni a disznótenyésztőktől – emiatt a tanyákon túl kevés a hely.

A kormány most különleges vízumok segítségével akar külföldről többek között 5000 teherautó-sofőrt és 5 500 szárnyashús-feldolgozó szakembert behozni az országba. Ez azonban a gazdaság becslései szerint messze nem lesz elég.

Forrás: spiegel.de

4.9/5 - (171 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.