A brit orvosok aggódnak a benzin-krízis miatt

A teherautó-sofőrök hiánya Nagy-Britanniában óriási szállítási problémákhoz vezet. Az ország sok benzinkútján nincs már benzin. Az orvosok arra szólítják fel a kormányt, hogy intézkedjen. Attól tartanak, hogy az üzemanyaghiány miatt az orvosok és az ápolószemélyzet hamarosan nem fog eljutni a kórházakba.

Tekintettel a véget nem érő üzemanyag-krízisre Nagy-Britanniában az ország egészségügyi szektora riadót fúj. “Az orvosok és az egészségügyi rendszer egyéb alkalmazottai nem tudnak gondoskodni a betegekről, ha nem jutnak el a munkahelyükre”, mondta Julia Grace Patterson, az “EveryDoctor” nevű szevezet vezetője, mely nagyjából 1 700 orvost foglal magába. Sok olyan kollégáról hallottak, akik a hét végén sikertelenül próbáltak tankolni, mondta Patterson ma reggel. Sürgősen szükség lenne a kormány részéről egy olyan vészhelyzeti tervre, mely biztosítja, hogy az egészségügyi szolgáltatás alkalmazottai képesek legyenek munkába menni.

Nagy-Britanniában jelenleg számos benzinkútnál merültek fel nehézségek a benzin- és dízel-ellátásban, napok óta pánikszerű vásárlások és kígyózó sorok tapasztalhatóak. A “Petrol Retailers Associatin” nevű ágazati szervezet adatai szerint, mely nagyjából 5 500 független benzinkutat képvisel, a tagok kétharmadánál nincs már üzemanyag. A kereslet kb. 500%-kal ugrott meg, mondta Brian Madderson, a szervezet elnöke a “BBC Radio 4”-nek. Madderson azt mondta, hogy a benzinkutak 50-90%-a már üres, a többiek esetében pedig a kiürülés veszélye fenyeget.

Ennek az oka a teherautó-sofőrök olyan elképesztő hiánya, ami már ezt megelőzően a bevásárlóközpontok üres polcaihoz vezetett. A pandémia miatt rengeteg oktatási órát és vizsgát halasztottak el. A Brexit következtében emellett nagyjából 20 000 leginkább kelet-európai szakember hagyta el az országot – a bejövetelüket pedig most új, szigorú bevándorlási szabályzat akadályozza.

A probléma megoldása érdekében a kormány többek között munkaügyi vízumokat akar kiállítani kb. 5000 külföldi teherautó-sofőr számára. Emellett évente több tízezer járművezetői vizsgát akarnak lehetővé tenni. Ráadásul javítani akarnak a munkahelyi körülményeken. A “The Times” tudósítása szerint a teherautó-sofőröket rövid távon katonáknak kell helyettesíteni – az viszont még további egy hétig eltarthat, mire ezek készen állnak a bevetésre.

Sadiq Khan londoni polgármester eközben azt követelte, hogy azokat az embereket, akik a rendszer működése szempontjából fontosak, a benzinkutaknál részesítsék előnyben. A kiválasztott benzinkutakat csak az olyan emberek használhassák, akik fontos ágazatokban dolgoznak és akiknek autóval kell eljutniuk a munkahelyükre, mondta a munkáspárti politikus a brit szociáldemokraták pártgyűlésén Brighton-ban. “A kormánynak sürgősen meg kell vizsgálnia az ahhoz szükséges lépéseket, hogy ezeket az intézkedéseket be tudja vezetni”, mondta Khan a továbbiakban.

Forrás: n-tv.de

5/5 - (251 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.