A brit szolgáltatók tömeges csődje

A kőolajárak Nagy-Britanniában is rohamosan emelkednek. Ez nem csak a felhasználókat érinti. Egy sor szolgáltató vállalat máris csődbe ment.

A főzés és a fűtés hirtelen sokkal többe kerül. A brit Carol Lowe ezért megpróbál annyira kevés energiát használni, amennyire csak lehet. “Reggelenként csak fél órára kapcsolom be a fűtést, hogy elűzzem a hideget, és esténként is csak fél órára”, mondja. “Napközben megpróbálom melegen tartani magam, amennyire lehet.”

Egy másik brit asszony azt meséli a BBC-ben, hogy jövő tavasszal mégsem fog nyugdíjba menni. Tekintettel az erősen megemelkedett energiaellátási költségekre nem lesz elég a nyugdíja.

Nagy-Britannia a kőolajárak robbanása miatt szenved – akárcsak Németország és más országok is. A földgáz nagykereskedelmi ára január óta nagyjából 440%-kal emelkedett, mert a világgazdaság a pandémia elapadását követően ismét növekszik, a földgáz kínálata viszont érezhetően alacsonyabb, mint a kereslet.

A földgáz-szolgáltatók tömeges csődje

Nagy-Britanniában ez a fejlődés a földgáz-szolgáltatók tömeges csődjéhez vezetett. Egyre többen jelentenek fizetésképtelenséget. Az utóbbi hetekben tíz földgáz-szolgáltató ment csődbe, és még több csőd bejelentése várható.

A “Times” tudósítása szerint a tömeges csőd előjátéka 2015-ben kezdődött, amikor 6 nagy energiaszolgáltató vállalat osztozott a piac 90%-án. A piaci verseny növelése érdekében az energiaellátási minisztérium azt tanácsolta a fogyasztóknak, hogy válasszanak más szolgáltatót. Az interneten hemzsegtek az összehasonlító portálok, ahol az olcsó szolgáltatók feltűnő helyeken reklámozhatták magukat.

Attraktív piac a fiatal vállalkozások számára

Az energiaellátás piacának szabályzásáért felelős “Ofgem” nevű szervezet elrendelte, hogy fizetésképtelenség esetén a vásárlókat egy nagyobb földgáz-szolgáltatóhoz kell irányítani. Ez a piacot a fiatal vállalkozók számára attraktívvá tette: A vállalatalapítás egyszerű volt, a kockázat alacsony, a piac pedig jövedelmezőnek tűnt. A “Times” szerint végül már a konyhaasztal mellett alapították a földgáz-szolgáltató vállalatokat, a vásárlókat pedig olcsó tarifákkal csábították magukhoz.

Ezek azok a szolgáltatók, melyek most csődbe mennek. A vásárlókat ugyan továbbra is ellátják, de érezhetően többet kell fizetniük a jövőben a földgázért. A többletköltségek évente többszáz fontra rúghatnak.

A kormány csökkenteni akarja a függőséget a földgáztól

A brit kormány a helyzetre való tekintettel beigazolódni látja, hogy Nagy-Britanniának csökkentenie kell a függőségét a földgáztól és át kell térnie az újrahasznosítható energiákra. “Ezek az aktuális problémák, melyekkel a kőolajpiacon uralkodó nagyfokú bizonytalanság miatt szembesülünk, éppen azt mutatják meg, hogy miért kell a klímára vonatkozó céljainkat minél határozottabban követnünk”, mondja Kwasi Kwarteng gazdasági miniszter.

A briteknek jelenleg a benzinkúton is többet kell fizetniük. Ennek az oka hasonlónak tűnik, mint a földgáz esetében: az ismét növekvő világgazdaság. Az “RAC” nevű gépjármű-biztosító szerint egy teli tank átlagos ára pillanatnyilag 12 fonttal haladja meg a tavalyi év szeptemberében fizetett árat. A biztosító hangsúlyozza, hogy ennek semmi köze sincs a kamionsofőrök hiányához és a benzinkutak hiányos ellátásához, hanem sokkal inkább a kőolajárakhoz, melyek csak szeptemberben 10%-kal emelkedtek.

És mégis: A krízisnek vannak nyertesei is. A “Sun” néhány nappal ezelőtt egy olyan londoni benzinkútról tudósított, mely egy liter benzint majdnem három fontért árult, az üzemanyagot pedig itt is elkapkodták rövid időn belül.

Forrás: tagesschau.de

4.9/5 - (184 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.