A brit vállalkozók Johnsont támadják

A brit gazdaság krízisben van. Miközben Boris Johnson miniszterelnök nagy bejelentéseket tesz a jövőre vonatkozóan, a vállalkozók konkrét megoldásokat követelnek az aktuális problémákra. Az emelkedő költségek terheit nem tudják egyedül, állami támogatás nélkül viselni.

A brit vállalkozók Boris Johnson miniszterelnöknek a Tory-k pártgyűlésén tartott beszéde után csalódottnak mutatkoztak. „Úgy állítja be a helyzetet, mintha a gazdaság lenne a mumus, pedig a probléma ennél jóval nagyobb. Annyit akarunk fizetni az embereinknek, amennyit csak tudunk, de a vállalatok nem olyan szivacsok, melyek végeláthatatlan költségeket lennének képesek magukba szívni“, mondta Richard Walker, az „Iceland“ nevű bevásárlóközponti lánc igazgatója, a „Times“-nak. A jövő évben a vállalatoknak magasabb költségekkel kell majd megbirkózniuk: „Magasabbak lesznek az energia-árak, több lesz a kamionsofőr és emelkedni fognak a csomagolások költségei.“ Ezeket a terheket nem lehet egyszerre viselni. A veszély leginkább a kisebb vállalatokat érinti.

A „Federation of Small Businesses” – mely a kisebb brit vállalatok szövetségét képviseli – egyik megbízottja azt mondta a “Times Radio”-ban, hogy az az érzésük, hogy a konzervatív párt már nincs tekintettel rájuk. Pillanatnyilag az ellenzéki munkáspárt az egyetlen, melynek konkrét javaslatai vannak a kisvállalkozások számára. Boris Johnson szerdán Manchesterben dicső jövőt jósolt Nagy-Britanniának és követői által ünnepeltette magát.

Az országban uralkodó akut problémákat – mint például a teherautó-sofőrök nyilvánvaló hiányát és az ezzel kapcsolatos üzemanyag-krízist – a legmesszebbmenőkig figyelmen kívül hagyta. A brit szállítási iparág becslései szerint az országban jelenleg nagyjából 100 000 sofőr hiányzik. A múlt szokásaival ellentétben Nagy-Britannia most nem számíthat olcsó külföldi munkaerőkre, ehelyett a hazai munkavállalók képzésébe kell invesztálnia. Így hangzik a legfőbb elvárás.

Nagy-Britanniában jelenleg sok ágazatban hiányoznak a szakemberek, az üzemanyag kiszállítására ezért a hét elején még a hadsereget is bevetették. A Tory-k pártgyűlésével és Johnson dicső brit jövőre vonatkozó ígéretével párhuzamosan azok a disznótenyésztő mezőgazdák tüntettek, akik a munkaerőhiány miatti kényszerű levágások miatt aggódnak. „Nem akarjuk azt állítani, hogy karácsonykor nem kerül étel az asztalra, de azzal kapcsolatban nehézségeink vannak, hogy az emberek rendelkezésére bocsássuk az ünnepi ételt“, mondta Nick Allen, a „British Meat Processors Association“ elnöke. Szükség esetén a pulykát Franciaországból vagy még távolabbról kell importálni. A brit termékek csak korlátozott választékban lesznek elérhetőek.

Forrás: n-tv.de

4.9/5 - (288 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.