A britek az ország új autójelén vitatkoznak

A brit kormány a kilépést az EU-ból egy további furcsa szabályzatra használja: az autók új országjelzést kapnak. A nemzet lelke forrong.

Mostanában sok brit autósofőrnél két betű okoz nagy izgalmat: A brit autóknak a jövőben a külföldi utazáshoz hátoldalukon egy „UK“ felirattal ellátott matricát kell viselni – vagy a rendszámtáblájukon kell ugyanennek a jelzésnek szerepelni.

Az eddigi „GB“ szeptember 28-tól egyedül már nem érvényes, jelentette be a londoni Közlekedési Minisztérium. Az új szabályzatot a Brexit teszi lehetővé.

A Minisztérium indoklása értelmében „a nemzeti jelzés megváltoztatása „GB“-ről „UK“-ra nemzeti egységünket jelképezi és egy tágabb körű lépés része az „UK“-jelzés használata irányába a teljes kormányban“. Az Egyesült Nemzeteket erről állítólag már értesítették.

A szabály támogatói hangsúlyozzák, hogy most végre az Észak-Írországban élő emberek is érintettnek érzik magukat. A brit tartomány ugyan nem tartozik Nagy-Britanniához, de az Egyesült Királysághoz igen.

„Mint egy pofon“

A sziget hagyományőrzői ellenben felháborodással reagáltak erre a változtatásra. „Időpocsékolás, pénzpocsékolás, és nem értem, hogy egyáltalán miért foglalkozunk ezzel“, mondta Ian Liddell-Grainger konzervatív képviselő a „Daily Mail“ tudósítását követően. „Ezen kívül az olyan emberek számára, akik büszkék Nagy-Britanniára, ez olyan, mint egy pofon.“

Edmund King, az Automobile Association (AA)  – a német ADAC brit megfelelője – elnöke bírálata szerint a “GB”-vel eltűnik az ország egy jelképe. Sok olyan oldtimer létezik, melyek hátoldalán integrált vagy nyomtatott „GB“ jelzésű fémlapok vannak.

„Most egy ízléstelen műanyag „UK“-matricát kell a fémlap mellé ragasztaniuk“, hangzott King kritikája a konzervatív „Daily Telegraph“-ban. Ezáltal a „brit gépjármű-kultúra egy további alkotóeleme“ vész el: a híres „GB“-matrica.

A digitális rendszer bevezetésével már 2014-ben, majdnem 100 év után, megszüntették a szélvédőre ragasztott kerek gépjárműadó-matricát – a hagyományőrzők és az AA tiltakozása ellenére.

A matrica 1,50 fontba kerül

A kormány a döntést követően védekezett. A Közlekedési Minisztérium szerint a brit autók legtöbbjének eddig amúgy sem volt nemzeti azonossági jelzése. Nagy-Britannia határain belül nincs szükség nemzeti megjelölésre. Egyesek pedig csak skót vagy walesi rövidítéseket vagy jelképeket viselnek.

A Minisztérium szerint tehát a sofőröknek a külföldi utakhoz amúgy is venniük kell egy matricát. Az „UK“-matricákat meg lehet venni online-rendeléssel, illetve a postahivataloknál és az autószerelőknél, és darabonként 1,50 fontba kerülnek.

A lépés azért is érdekes, mert Boris Johnson miniszterelnök kormánya legutóbb egyéb döntéseibe is bevonta a tradicionális beállítottságú britek érzelmeit. Így több olyan merevnek és értelmetlennek tartott EU-szabályt is megszüntettek, melyek mellett London előzőleg kitartott.

Az élelmiszer-kereskedők a jövőben a súlymértékek megjelölésére újra használhatják az olyan birodalmi mértékegységeket, mint az uncia és a font. A Brexit sörkedvelő támogatói ezen kívül annak is örülhetnek, hogy a félliteres söröskorsó megfelelő hitelesítésének jeleként visszatérhet a „Crown Stamp“.

Forrás: spiegel.de

5/5 - (136 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.