A britek katonákkal harcolnak az üzemanyag-krízis ellen

Nagy-Britanniában az üzemanyag-krízis leküzdésére a kormány mozgósította a hadsereget. Az országban a Brexit és a pandémia miatt nagyjából 100 000 teherautó-sofőr hiányzik.

A benzinellátásban felmerült nehézségek áthidalására a brit kormány hétfőtől a hadsereget fogja bevetni. A kormány tudósítása szerint a hét végén 200 katona – közülük 100 hivatásos gépjárművezető – befejezi a megfelelő gyakorlati képzést és elkezdheti a szállításokat.

Nagy-Britannia ezen a téren pillanatnyilag komoly ellátási nehézségekkel küzd. Ennek nem a benzinhiány az oka, hanem sokkal inkább az, hogy az üzemanyagot nem tudják megfelelő mennyiségben elszállítani a benzinkutakhoz, mert teherautó-sofőrök tízezrei hiányoznak. A helyzetet az utóbbi időben ráadásul még jobban kiélezték a pánikszerű vásárlások és az áruhalmozások. A brit kormány az utóbbi napokban még megpróbálta megnyugtatni a lakosságot és bejelentette, hogy a krízist kézben tartja. A benzinellátási problémák azonban pénteken sem csökkentek.

Nagy-Britanniában a becslések szerint 100 000 teherautó-sofőr hiányzik. A Brexit miatt sok teherautó-sofőrnek vissza kellett térni az európai kontinensre. A pandémia miatti korlátozások ráadásul azt eredményezték, hogy az utánpótlás képzése elakadt.

A teherautó-sofőrök fütyülnek a vízumügyi ajánlatra

Emellett az ország a földgázárak növekedésével is küzd, mely látványosan megemelte az energiaellátás költségeit és az áruellátás visszaszorításához vezetett. A szállítási problémák azt is okozzák, hogy a használati cikkek a karácsonyi bevásárlási időszak előtt érezhetően meg fognak drágulni. A mezőgazdák arra figyelmeztetnek, hogy a disznók tömeges letaglózása fenyeget, mert a hentesek és a vágóhidak dolgozói köreiben is munkaerőhiány van.

Az elmúlt héten vasárnap a kormány Londonban meghatározott időszakra érvényes vízumokat ígért 5000 teherautó-sofőr és 5500 a szárnyashús feldolgozásában résztvevő húsipari dolgozó számára. Ezt azonban sokan visszautasították, mert a meghatározott időszakot túl rövidnek tartották.

Forrás: n-tv.de

5/5 - (335 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.