A britek visszatérnek a fonthoz és az unciához

A kilogrammban megadott adatok állítólag el fognak tűnni, a brit üzletekben helyettük csak a régi, tradicionális mértékegységeket lehet majd megtalálni. Johnson miniszterelnök ezt jelentette be a Brexit következményeként. A módosítás valószínűleg sok átszámítgatással fog járni leginkább a fiatalok számára.

Régi mértékegység, új mértékegység: A Brexit következményeként Nagy-Britannia sok EU-szabályt eltörölt és ezáltal elegyengette a visszatérés útját a termékek fontban és unciában megadott címkéihez. A « The Times » tudósítása szerint Boris Johnson miniszterelnök kormánya bejelentette, hogy újra bevezetik a súly- és hosszmértékek birodalmi rendszerét. Így az üzletek a jövőben az áruikat csakis fontban és unciában megadott adatokkal címkézhetik – az EU-szabályok értelmében ez csak akkor volt megengedett, ha a súlyt ezzel egyidejűleg kilogrammban is megadták. Ez kényesen érintette a Brexit követőit, akik most a visszatérést ünnepelhetik az angol hagyományokhoz.

Most azt is újra engedélyezik, hogy a félliteres korsókat a királyi koronával jelöljék meg. Ez a jelkép « Crown Stamp » név alatt bizonyította évszázadokon át az edények helyes mércéjét. A 2007-ben bevezetett EU-szabály, melyhez akkoriban Nagy-Britanniának EU-tagállamként tartania kellett magát, a koronát a CE-jelzéssel helyettesítette, mely által a gyártó igazolja, hogy a terméke megfelel az EU érvényes előírásainak.

A visszatérés a régi megnevezésekhez és jelképekhez olyan tüntető lépésnek számít, mely által Nagy-Britannia még inkább elhatárolja magát az EU-tól. Az a merev EU-szabályzat, mely nem vette figyelembe a brit hagyományokat, az EU-ból történő kilépés érzelmekkel fűtött vitájában a Brexit szószólóinak fontos érve voltak.

Johnson bejelentette, hogy Nagy-Britannia a Brexit-tel visszakapja önállóságát. Az intézkedés bírálói hangsúlyozzák, hogy a visszatérés a hagyományos rendszerhez nagy zavart okozhat, hiszen a negyven év alattiak többsége már nincs hozzászokva, hogy fonttal és unciával számoljon. A távolságokat ezzel szemben már az EU idejében is mindig mérföldben adták meg, nem kilométerben.

Forrás: n-tv.de

4.9/5 - (211 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.