A Christie’s elárverezi Andy Warhol teherautós grafikáit

Londonban hamarosan elárverezik a híres német múltú pop-art-művész Andy Warhol (1928 – 1987) egy különleges alkotását.

Az árverés-vezető Christie’s adatai szerint szeptemberben a „Truck Series“ úgynevezett nyomtatott grafikáit bemutatják és online elárverezik.

A sorozatban egy teherautó látható négy különböző színű kivitelezésben és a nyolcvanas években az akkori „Bundesverband des Deutschen Güterfernverkehrs“ (jelenleg: „Bundesverband Güterkraftverkehr Logistik und Entsorgung“) adta a megbízást. Mintául a tipikus Man F8 19.361-es modell szolgált, az alkalom pedig az áruszállítási ágazat egy világkongresszusa volt Frankfurt am Main-ban.

Az árverés-vezető Christie’s szerint ezáltal a „Trucks“ egy egyedi eset. „Több prominens megbízás is létezett ebben az időszakban, mint például a „Cologne Cathedral“, a „Goethe“ vagy a “Beethoven”, melyek egy ikonikus épületet, illetve portrékat ábrázoltak, de hétköznapi tárgyakról egy sem“, mondta a szakértő Tim Schmelcher a „Deutsche Presse-Agentur“-nak. Ezáltal a „Bundesverband“ bebizonyította valódi bátorságát és előrelátását.

„Warhol azzal, hogy a tárgyakat nagy méretben reprodukálja, virító színekben ábrázolja és nagy példányszámban hozza nyilvánosságra, megmutatja, hogy ezek mekkora befolyást gyakorolnak látási szokásainkra és képzelőerőnkre“, így Schmelcher. A teherautókat általában ronda és zajos, illetve idegesítő tárgyakként érzékeljük, nem mint karizmatikus objekteket.

A műkereskedő Hermann Wünsche, aki részt vett az alkotások közzétételében, az első olyan galériatulajdonosok közé tartozott, akik az amerikai művész Warhol alkotásait kiállították Németországban. Ő volt az, aki a hetvenes és a nyolcvanas években megszervezte, hogy Andy Warhol több prominens személyiség portréját is elkészítse – például Willy Brandt egykori szövetségi kancellárét vagy Toni Schumacherét, a német futballválogatott egykori kapusáét.

A londoni árverés-vezető arra számít, hogy a nyomtatott grafikák ára, melyek a „Bundesverband“ archívumából származnak, nagyjából 70 000 font (kb. 81 954 euró) lesz.

Forrás: t-online.de

4.9/5 - (254 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.