A gonorrhoea és a szifilisz szexuális fertőzései rekordszintet értek el Angliában

Angliában rekord magas a gonorrhoea és a szifilisz szexuális úton terjedő fertőzések száma, miután a Covid-évek alatt visszaesett – derül ki az új adatokból.

A szakértők a biztonságos szexre hívják fel a figyelmet, valamint arra, hogy aki veszélynek lett kitéve, vizsgáltassa meg magát.

A UK Health Security Agency szerint 2022-ben 82 592 gonorrhoeás eset volt – 50%-kal több, mint egy évvel korábban, amikor 54 661 esetet regisztráltak. A szifiliszes esetek száma 15%-kal, 7543-ról 8692-re nőtt.

A 15-24 éves korosztály esetében diagnosztizálnak a legnagyobb valószínűséggel szexuális úton terjedő fertőzést (STI), így ez a korcsoport a leginkább veszélyeztetett.

Az UKHSA elmondása szerint a robbanásszerű emelkedés annak is köszönhető, hogy fokozottabban tesztelnek, de a növekedés mértéke arra enged következtetni, hogy valóban nőtt a fertőzések száma. Azt is kiemelték, hogy az óvszer a legjobb védekezés a nemi betegségekkel szemben.

Mit mutatnak a számok?

  • Összesen 2 195 909 szexuális egészségügyi vizsgálatot végeztek, ez 13%-kal több az előző évinél.
  • A chlamydia volt a leggyakrabban diagnosztizált STI összességében, 199 233 esettel.
  • 1948 óta nem volt ilyen magas a szifiliszes fertőzések száma.
  • A gonorrhoea fertőzéseket 1918 óta jegyzik fel, a mostani az eddigi legmagasabb esetszám.

Dr. Hamish Mohammed, az UKHSA munkatársa elmondta: „A nemi úton terjedő fertőzések nem csupán kellemetlenséget jelentenek – jelentős hatással lehetnek a saját és szexuális partner egészségére is.”

„Az óvszer a legjobb védekezés, de ha valaki nem használt az utolsó alkalommal, amikor új vagy alkalmi partnerrel élt nemi életet, teszteltesse magát, hogy időben észre lehessen venni az esetleges fertőzéseket, és megakadályozható legyen, hogy mást is megfertőzzön. A tesztelés fontos, mert lehet, hogy nincsenek tünetei.”

Richard Angell, a Terrence Higgins Trust vezérigazgatója szerint a szexuális egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó megszorítások tovább rontják a helyzetet: „A szexuális egészségügyi szolgáltatások és a közegészségügyi költségvetések alapjaiban sérültek.

„Ezt tovább rontotta és világossá tette a tavalyi mpox-járvány, amelynek következtében a leginkább érintett területeken található szexuális egészségügyi klinikák nem tudták biztosítani a HIV- és STI-tesztelést, a HIV-megelőzést és a fogamzásgátláshoz való hozzáférést, mivel ezeket a központi és létfontosságú szolgáltatásokat áttelepítették. Amíg a szexuális egészségügy megfelelő forrásokkal nem rendelkezik, addig nem fogjuk látni a nemi úton terjedő fertőzések számának csökkenését.”

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (267 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.