A hadsereg megkezdi a bevetést a benzin-krízis megoldására

A brit utakon megkezdődött a katonák bevetése, hogy üzemanyaggal lássák el a benzinkutakat. A konzervatív kormány eközben azon igyekszik, hogy visszaszorítsa a problémát. Egy másik fronton viszont már megmutatkozik a következő hiányjelenség.

Nagy-Britanniában a hadsereg a mai naptól bevetésre került az üzemanyag-krízis legyőzésére. Nagyjából 200 katona segít a benzin és a dízelolaj kiszállításában a benzinkutakhoz. Az “Operation Escalin” súlypontja London és Anglia délkeleti része, mondta a kormány egyik szóvivője. Itt a helyzet nem stabilizálódik olyan gyorsan, mint az ország más területein.

A hadműveletet eredetileg egy úgynevezett “No-Deal-Brexit” esetére tervezték – tehát arra az esetre, ha a kilépés az EU-ból egy Brüsszellel kötött kereskedelmi megegyezés nélkül történik. A szükséghelyzet oka a teherautó-sofőrök nyilvánvaló hiánya. Ezért nem juthatott el a rendelkezésre álló üzemanyag végül is a benzinkutakhoz és ezért maradt számos töltőoszlop üres. Az áruhalmozás és a pánikszerű vásárlások csak rontottak a helyzeten.

A katonákat Essex grófságának egy az üzemanyag-szállítás logisztikájára szakosodott vállalata képezte ki. “Az ágazattal szorosan együttműködünk, hogy ezáltal megemeljük az üzemanyag-tartalékok mennyiségét”, mondta a kormányszóvivő. “A jelek arra utalnak, hogy az Egyesült Királyságban a benzinkutakon lévő tartalékok átlagos mennyisége javul, miközben a kereslet tovább stabilizálódik.”

Már látható a következő probléma

A “Petrol Retailers Associatin” nevű ágazati szövetség adatai szerint Észak- és Közép-Anglia tágabb területein nincsenek már utánpótlási nehézségek, valamint Skóciában sem. Londonban és Anglia délkeleti részén viszont még mindig legalább minden ötödik benzinkúton (a benzinkutak 22%-án) nem volt üzemanyag, ezen kívül sok benzinkútnál vagy csak benzint vagy csak dízelt lehetett kapni. Boris Johnson miniszterelnök vasárnap a hadsereg bevetését “elővigyázatossági intézkedésnek” nevezte.

Nagy-Britannia a teherautó-sofőrök masszív hiányától szenved, akárcsak sok más ország, például Németország is. Az Egyesült Királyságban viszont a Brexitet követő szigorított bevándorlási szabályok a helyzetet még inkább megnehezítették. Az üres töltőoszlopok és az benzinkutak előtt kígyózó sorok látványának hatására a kormány megváltoztatta álláspontját és kb. 5000 külföldi sofőr számára engedélyezett olyan munkavállalói vízumokat, melyek február végéig lehetnek érvényben.

Manchester-ben, ahol jelenleg Johnson konzervatív pártja tartja kongresszusát, ráadásul azok a disznótenyésztő mezőgazdák is tiltakoztak, akiknél szintén hiányoznak az európai munkaerők – emiatt pedig számtalan állat kényszer-levágása fenyeget. Emellett attól tartanak, hogy karácsony előtt ellátási nehézségek fognak fellépni. “Azt nem állítjuk, hogy karácsonykor nem lesz étel az asztalon, de gondjaink vannak azzal, hogy az ünnepi vacsorát az emberek rendelkezésére bocsássuk”, mondta Nick Allen, a “British Meat Processors Association” elnöke. Szükség esetén Franciaországból vagy még távolabbról kell importálni a pulykát. Hazai termékekből csak meghatározott mennyiségű választékra lehet számítani.

Boris Johnson miniszterelnök eközben Manchester-ben ismét a pandémia-korlátozásokat követő világszintű gazdasági fellendülést tette felelőssé a problémákért és hangsúlyozta, hogy az egész világ a teherautó-sofőrök hiányával küzd. Követelései értelmében a brit logisztikai ágazatnak magasabb béreket kell fizetnie és a szakmát vonzóbbá kell tennie a britek számára. Rishi Sunak gazdasági miniszter kijelentette, hogy a rövid távra érvényes vízumok és a gépjármű-vezetői vizsgák felgyorsítása segíthet a problémák enyhítésében. “De nem tudunk egyet suhintani a varázspálcánkkal és a szállítási láncokra vonatkozó világszintű problémákat egyik pillanatról a másikra eltüntetni”, mondta a BBC-nek.

Forrás: n-tv.de

4.9/5 - (267 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.