A kínai Sinovac vakcina megkapja a WHO vészhelyzeti engedélyét

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezte a kínai Sinovac Covid vakcináját vészhelyzeti használatra. 

A WHO álláspontja szerint a sürgősségi jóváhagyás azt jelenti, hogy a vakcina „megfelel a biztonság, a hatékonyság és a gyártás nemzetközi szabványainak”.

Ez a második kínai vakcina, amelynek zöld lámpát ad a WHO a Sinopharm után.

Ez kaput nyit a Covax programban való felhasználásra, amelynek célja az oltásokhoz való méltányos hozzáférés biztosítása

A vakcinát, amelyet már számos országban alkalmaztak, 18 éven felülieknek ajánlották. Két adagos, a második adagot két-négy héttel később szükséges beadatni.

Kutatások kimutatták, hogy a Sinovac oltás segített megelőzni Covid-típusú tünetek kialakulását a beoltottak felénél, ezen felül megakadályozta a komoly, kórházi kezelést igénylő szövődményeket az esetek 100%-ban.

Reményeik szerint a kínai oltás sürgősségi felhasználásra történő felsorolása lendületet ad az ellátási problémákkal küzdő Covax kezdeményezésnek.

„A világnak égetően szüksége van több Covid-19 oltásra a világszerte tapasztalható hatalmas hozzáférési egyenlőtlenség kezelésére” – mondta Mariangela Simao, a WHO egészségügyi termékekhez való hozzáférésért felelős főigazgató-helyettese.

„Arra kérjük a gyártókat, hogy vegyenek részt a Covax létesítményben, osszák meg know-how-jukat és adataikat, és járuljanak hozzá a járvány kordában tartásához” – mondta.

Kína mellett az oltást már olyan országokban is alkalmazzák, mint Chile, Brazília, Indonézia, Mexikó, Thaiföld és Törökország.

A Sinovac szerint május végéig több mint 600 millió adagot szállítottak Kínában és külföldön. Ebből több mint 430 millió adagot oltottak el.

A Sinovac oltóanyag egyik fő előnye, hogy akár egy szokványos hűtőszekrényben is tárolható 2-8°C-on. Ez azt jelenti, hogy a Sinovac alkalmasabb a fejlődő országok számára, amelyek esetleg nem képesek nagy mennyiségű oltóanyagot alacsony hőmérsékleten tárolni.

A sürgősségi jóváhagyás akkor vált lehetővé, amikor a WHO, a Világkereskedelmi Szervezet, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank vezetői 50 milliárd dolláros (35 milliárd font) befektetési alap létrehozásában állapodtak meg a járvány megszüntetése érdekében.

Közös nyilatkozatukban azt mondták, hogy a világ veszélyes ponthoz érkezett, és hogy az oltásokhoz való hozzáférés terén mutatkozó egyenlőtlenség a pandémia elhúzódásával és tömeges elhalálozással járhat.

Kérték, hogy a pénzt fektessék be olyan területekre, mint a védőoltások gyártása, az oxigénellátás és a Covid-19 kezelések, biztosítva azok igazságos elosztását.

Emellett azzal a kéréssel fordultak a gazdagabb országok vezetőihez, hogy adományozzanak vakcinát a fejlődő országok megsegítésére.

Forrás: BBC.com

5/5 - (266 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.