A kormány nem menti meg a vállalatokat: A brit miniszter tömeges csődre figyelmeztet

A brit kormány az energiaárak robbanását követően nem hajlandó a sikertelen szolgáltatók anyagi támogatására. Ehelyett újrahasznosítható energiába és atomenergiába invesztál. Az energiaellátási miniszter nem zárja ki, hogy “még több nagyvállalat el fog tűnni a piacról”.

Kwasi Kwarteng brit energiaellátási miniszter további csődökre figyelmeztetett az energiaellátás területén. “Elképzelhető, hogy egyes vállalatok el fognak tűnni a piacról”, mondta Kwarteng az ország energiaellátási konferenciáján. A sikertelen vállalatok részéről igénybe vehető állami támogatások lehetőségét kizárta. “A kormány nem fogja megmenteni a sikertelen vállalkozásokat, nem lehet megjutalmazni a felelőtlen vezetést.”

Az energiaellátási nagykereskedelem növekvő költségei miatt Nagy-Britanniában egyes energiaszolgáltatók csődöt jelentettek, ezek száma csak szeptemberben kilenc. A miniszter az embereket arról biztosította, hogy Nagy-Britanniának elég földgáz és elég áram áll a rendelkezésére ahhoz, hogy a téli keresletnek megfeleljen. A “National Grid” nevű brit hálozati üzemeltető legutóbb áramellátási nehézségekre figyelmeztetett.

Nagy-Britannia terve, miszerint 2035-ig már csak szél-, nap- és atomenergiából származó tiszta energiát fog termelni, hosszú távon a fogyasztók védelmét fogja szolgálni, mondta Kwarteng a továbbiakban. “A földgáz árának ingadozása megmutatta, hogy stratégiai szempontból kell terveznünk, és a “nettó nulla” ebben a segítségünkre lesz.” A miniszter bejelentette, hogy a kormány 2024-ig legalább egy új nagy atomerőműre fog befektetési ígéretet tenni.

Boris Johnson miniszterelnök bejelentette, hogy Nagy-Britannia 2035-ig “tiszta áramot” fog termelni, hogy ezáltal el lehessen érni az ország “nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásra” vonatkozó céljait. Az áram és a földgáz árai, leginkább a pandémia-krízis csúcspontját követő gazdasági fellendülés miatt, nagyon megemelkedtek. Ez a tény a szakértők véleménye szerint a piac tagjai közül egyeseket csődbe vihet. “Vannak áramszolgáltatók, akik vevőikkel meghatározott árakat tartalmazó szerződéseket kötnek és ezeket a mennyiségeket nem biztosítják le a határidős piacon”, jelentette ki a “Horvath & Partners” nevű vállalkozási tanácsadó.

Forrás: n-tv.de

4.9/5 - (141 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.