A Morrisons és az M&S is csökkenti az alapvető termékek árát

A Morrisons és az M&S a legújabb szupermarketek, amelyek csökkentik az alapvető élelmiszerek árát, mivel a kiskereskedőkre hatalmas nyomás nehezedik, hogy többet tegyenek a megélhetési költségek emelkedése ellen.

A láncok számos termék árát csökkentik, többek között a darált marhahús, a paradicsom és a görög joghurt ára fog lejjebb menni.

Ez a Tesco, a Sainsbury’s és az Aldi hasonló lépéseit követi, és egybeesik a magas élelmiszerár-inflációval.

A Morrisons – az Egyesült Királyság ötödik legnagyobb szupermarketlánca – közölte, hogy a legutóbbi árcsökkentési kör idén már a hatodik, és a csökkentések nyolc hétig maradnak érvényben.

A vállalat szerint több mint 47 népszerű termék, köztük a tökfélék, a gabonapelyhek és a pitakenyér ára átlagosan 25%-kal csökken, hogy ezzel segítsenek az embereknek a megélhetési költségek csökkentésében.

Az M&S közölte, hogy több mint 70 családi alapélelmiszer, köztük a marhahús és a csicseriborsó árát csökkenti, és más termékek esetében is rögzíti a korábban végrehajtott csökkentéseket.

A Sainsbury’s, a Tesco, az Aldi és a Lidl az elmúlt hónapokban mérsékelte a kenyér, a tej és a vaj árát.

Eközben a múlt héten az Asda több mint 500 termék árát fagyasztotta be augusztus végéig.

Az Egyesült Királyságban az áprilisig tartó egy évben 19,1%-kal emelkedtek az élelmiszerárak, ami az elmúlt 45 év majdnem leggyorsabb növekedési üteme, és az olyan alapvető élelmiszerek ára, mint a cukor és a tészta, jelentősen megemelkedtek.

A Verseny- és Piacfelügyelet vizsgálatot indított a magas élelmiszer- és üzemanyagárak ügyében, és azt vizsgálja, hogy a „versenykudarc” miatt nem fizetnek-e túl sokat a vásárlók.

A szabályozó hatóság már megállapította, hogy egyes szupermarketek növelték a benzin és a gázolaj árrését. Az élelmiszerboltok azonban tagadták a haszonszerzést, a British Retail Consortium szerint az üzletek azon dolgoznak, hogy az árakat „a lehető legalacsonyabban” tartsák.

A kiskereskedők szerint az ukrajnai konfliktus miatt magasabb nagykereskedelmi élelmiszerárakkal és energiaszámlákkal kell szembenézniük, továbbá a munkavállalók magasabb béreket követelnek, ami mind-mind a költségeiket növelte.

Azt is hozzátették, hogy a kiskereskedők és az élelmiszer-termelők között kötött hosszú távú szerződések miatt a csökkenő nagykereskedelmi árak általában csak késéssel jelennek meg az üzletekben.

A múlt héten a Tesco főnöke arról számolt be, hogy „biztató első jelek” mutatkoznak arra, hogy az áremelkedések enyhülnek.

Forrás: BBC.com

 

4.9/5 - (124 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.