A Novavax vakcina 89%-os hatékonyságot mutat az Egyesült Királyságban végzett vizsgálatokban

Az új koronavírus elleni vakcina 89%-os hatékonyságot mutat a brit vizsgálatok során.

A Novavax vakcina az első, amely a vizsgálatok alapján hatásos az Egyesült Királyságban talált új vírusváltozattal szemben.

Az Egyesült Királyság 60 millió adagot biztosít az oltóanyagból, amelyet az északkelet-angliai Stockton-on-Tees-ben fognak elkészíteni.

Eközben a Janssen által kifejlesztett egyadagos vakcina 66% -os hatékonyságú – mutatták a vizsgálati eredmények.

A Janssen, a Johnson & Johnson tulajdonában lévő vállalat azt is vizsgálja, hogy két adag beadása erősebb vagy hosszabb ideig tartó védelmet nyújt-e.

A vállalat szerint a kezdeti vizsgálatok és eredmények szerint már egy adag hatékony volt a súlyos esetek 85%-ában.

Mind a Novavax, mind a Janssen féle vakcinát felül kell még vizsgáltatni, mielőtt felhasználhatóak lennének.

A miniszterelnök üdvözölte a „jó hírt”, így ha a MHRA jóváhagyja, akkor a Novavax vakcinái az év második felében várhatóak.

Az Egyesült Királyság eddig három koronavírus-vakcinát hagyott jóvá sürgősségi felhasználásra – egyet az Oxfordi Egyetemtől és az AstraZeneca-tól, egyet a Pfizer és a BioNTech, harmadikat pedig a Moderna gyógyszercégtől.

Stan Erck, a Novavax vezérigazgatója szerint az Egyesült Királyságban folytatott vizsgálat eredményei „látványosak” és „olyan jók, mint reméltük”, míg a dél-afrikai vizsgálati eredmények „meghaladták az emberek elvárásait”.

Matt Hancock egészségügyi államtitkár szerint az új oltóanyag „újabb fegyver lesz arzenálunkban ennek a szörnyű vírusnak a legyőzéséhez”, ha jóváhagyják.

Forrás: BBC.com

5/5 - (319 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.