A Shell öt év után először fog adót fizetni az Egyesült Királyságban

A Shell közölte, hogy 2017 óta először fog adót fizetni az Egyesült Királyságban, miután tavaly hatalmas globális nyereséget ért el.

Számos ország kormánya vezetett be különadókat az energetikai vállalatokra az elmúlt években, annak érdekében, hogy a cégek által elért hatalmas nyereség egy részét vissza tudják forgatni saját gazdaságukba – amire az elmúlt évek nehézségei és gazdasági helyzete miatt több államnak is komoly szüksége van.

A Shell egyelőre nem hozza nyilvánosságra, hogy végül mennyi brit adót fog fizetni, de úgy tudni, hogy az összeg alacsonyabb lehet az előrejelzettnél.

Tavaly a Shell hatalmas profitugrást mutatott ki, amely július és szeptember között 9,5 milliárd dollárt ért el globális üzletágában.

Akkor a Shell-nek nem kellett adót fizetnie, mivel az Egyesült Királyságban eszközölt beruházásai miatt összességében nem termelt akkora profitot, ami után adóznia kellett volna.

Pénteken azonban a vállalat megerősítette, hogy 2017 óta először számít adófizetésre az Egyesült Királyságban.

Erre azt követően került sor, hogy a kormány novemberben 25%-ról 35%-ra emelte a brit olaj- és gázkitermelésből származó nyereségre kivetett adót – az Energy Profits Levy nevű politikát általában csak windfall taxként emlegetik -.

Az olaj- és gázárak a Covid-zárlatok megszűnése után emelkedni kezdtek, de az ukrajnai orosz inváziót követően megugrottak, ami 2022-ben az energiavállalatok, köztük a Shell és a BP számára is kiugró nyereséget eredményezett.

Mivel a háztartásokat a megugró energiaszámlák sújtották, a kormány nyomás alá került, hogy segítsen, és a cégek nyereségére váratlanul kivetett adót vezetett be a gáz- és villanyszámlák korlátozását célzó program finanszírozásának elősegítésére.

Az Északi-tengeren működő olaj- és gázipari cégek másképp adóznak, mint más vállalatok.

A nyereségük után 30%-os társasági adót, valamint egy 10%-os kiegészítő adót fizetnek. Ezen felül mostantól a váratlan adót is fizetniük kell, így a teljes adókulcsuk 75%-ra emelkedik.

Ugyanakkor aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a politikában vannak hibák.

A cégek képesek voltak csökkenteni az általuk fizetett adó összegét azáltal, hogy figyelembe vették a veszteségeket vagy az olyan dolgokra fordított kiadásokat, mint például az északi-tengeri olajfúró platformok leszerelése. Ez azt jelentette, hogy az elmúlt években az olyan vállalatok, mint a BP és a Shell alig vagy egyáltalán nem fizettek adót az Egyesült Királyságban.

Az energiaipari nyereségadónak van egy olyan intézkedése is, amely lehetővé teszi az energiavállalatok számára, hogy az Egyesült Királyságban a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésébe fektetett minden egyes font után 91 penny értékű adómegtakarítást igényeljenek.

Ugyanakkor attól is tartanak, hogy az olaj- és gázipari vállalatokra kivetett szigorúbb adók bevezetése visszatarthatja őket attól, hogy az Egyesült Királyságban megújuló energiába fektessenek be.

Az Offshore Energies UK korábban azt mondta, hogy a magasabb adók „aláásnák” a 200 000 embernek munkát adó iparágat.

Annak ellenére, hogy magasabb adókat kell fizetnie, a Shell továbbra is a 2022-es évre kitűzött éves nyereség csúcsát tartja, miután a tavalyi év első kilenc hónapjára 30 milliárd dolláros nyereségről számolt be.

A vállalat közölte, hogy 2022 utolsó három hónapjában várhatóan 4,3 és 4,7 milliárd dollár közötti globális adófizetésre számít.

A rivális BP azt mondta, hogy 800 millió dollár váratlan adót fizet 2022-re.

A 2022-es pénzügyi évre vonatkozó teljes eredményeit február 2-án teszi közzé.

Az Egyesült Királysághoz hasonlóan az EU is kivetette az energiaipari vállalatokra a szélsőséges adót: 33%-os adót vet ki a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó cégek nyereségére, valamint az emelkedő villamosenergia-árakból származó bevételekre.

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (218 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.