A wolverhamptoni Covid tesztlaboratóriumot felfüggesztették a téves eredmények miatt

Angliában és Walesben körülbelül 43 000 embernek mondhatták tévesen, hogy a Covid-19 tesztjük negatív volt. Köszönhető ez annak, hogy egy magánlaboratóriumban hiba történt.

Az NHS Test and Trace által végzett vizsgálatot követően felfüggesztették a wolverhamptoni laboratóriumban végzett tesztelést.

Az érintettekkel hamarosan felveszik a kapcsolatot és megkérik őket, hogy csináltassanak újabb tesztet a biztos eredmény érdekében.

Az aggodalmak akkor merültek fel, amikor az emberek pozitív laterális áramlási teszteket kaptak, de a laboratórium negatív PCR-eredményt mutatott.

Alan McNally professzor, a Birminghami Egyetem munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy „megdöbbentette” a felfedezés, és nem tudta megfejteni, hogyan lehetett ennyi teszt hibás. „Alapos vizsgálatot” sürgetett.

A hiba azt jelenti, hogy több ezer embernek adhattak ki tévesen negatív eredményt, így idő előtt hagyták abba a karantént, ezáltal esélyes, hogy másokat is megfertőzhettek.

A laterális áramlási tesztek (LFT) olyan gyorstesztek, amelyeket széles körben használnak iskolákban és munkahelyeken, hogy megtalálják a tünetmentes, de fertőzött embereket, akik terjeszthetik a vírust.

A PCR-tesztek, amelyeket laboratóriumba küldenek elemzésre, több héttel a fertőzés után mutatják ki a vírust, és elindítják a kapcsolatfelvételt. A pozitív LFT-t követően a hivatalos útmutatás szerint a Covid-19 megerősítésére PCR-t kell végezni.

Pontatlan eredmények

Néhány téves negatív eredmény várható, mivel egyetlen teszt sem 100%-ban tökéletes, de az elmúlt hetekben bizonyos területeken szokatlanul sok ilyen esetről érkezett jelentés.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) szerint a magánüzemeltetésű laboratórium mintegy 400 000 mintát dolgozott fel, és becslése szerint szeptember 8. és október 12. között 43 000 ember kaphatott téves negatív teszteredményt, ebből 4000 Walesből.

A legtöbb érintett Délnyugat-Angliában él, de néhányan Délkeleten és az ország más részein is lehetnek.

Az Immensa Health Clinic Ltd laborjából most minden mintát másik laboratóriumba küldenek, hogy megvizsgálják azokat.

Az UKHSA szerint az összes többi laboratórium normálisan működik, és magukkal a tesztkészletekkel nincsenek technikai problémák.

Dr. Will Welfare, az UKHSA – amely a Public Health England helyébe lépett – közegészségügyi incidens igazgatója elmondta: „Vizsgálatunk eredményeként az NHS Test and Trace-szel és a céggel együttműködve igyekszünk meghatározni azokat a laboratóriumi technikai problémákat, amelyek miatt pontatlan PCR-eredményeket adtak ki az embereknek.

„Azonnal felfüggesztettük a vizsgálatokat ebben a laboratóriumban, amíg folytatjuk a vizsgálatot”.

Azt mondta, hogy a lakosságnak továbbra is bátran kell használnia mindkét fajta tesztet, és pozitív LFT-teszt után továbbra is el kell végeztetnie a PCR-tesztet.

A vállalat közölte, hogy „teljes mértékben együttműködik” az egészségügyi tisztviselőkkel az ügyben, és hozzátette, hogy már több mint 2,5 millió mintát elemzett az NHS Test and Trace számára.

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (240 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.