AI-eszköz miatt vesztette el állását

Egy sminkes azt állítja, hogy elvesztette állását egy vezető márkánál, miután egy arcfelismerő technológiát használó mesterséges intelligencia alapú toborzóeszköz a testbeszéde miatt leminősítette.

Az új adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság a második helyen áll a mesterséges intelligenciát (AI) a munkaerő-toborzás és a humánerőforrás területén alkalmazó országok között.

Anthea Mairoudhiou korábbi sminkest 2020-ban bocsátották el állásából a HireVue – egy amerikai székhelyű toborzási vállalat, amely mesterséges intelligencia alapú arcelemző technológiát használt a jelöltek menisítésére – segítségével lefolytatott videóinterjú eredményei alapján.

A vállalat munkatársainak a szabadságolás után újra kellett pályázniuk a munkahelyükre, és az értékelés részét képezte a videóinterjú.

Mairoudhiou teljes pontszámot kapott a teljesítményére, de elvesztette az állását, mert a testbeszédét rosszul értékelték a HireVue interjún.

A HireVue 2020 elején minden új értékelésből eltávolította az arcelemző funkciót, miután számos munkavállaló aggodalmát fejezte ki.

Majd’ megőrült

Anthea Mairoudhiou jogi lépéseket tett korábbi munkaadója, az Estee Lauder, a MAC Cosmetics anyavállalata ellen, és peren kívül megegyeztek. Az eset azonban maradandó hatással volt az egészségére.

„Egyszerűen azt hittem, hogy ez a karrierem végét jelenti, egy olyan pályafutásét, amelyben nagyon keményen dolgoztam. Lelkileg is masszívan befolyásolt . Úgy éreztem, nagyon cserbenhagytak, és azt hittem, megőrülök” – mesélte elkeseredetten.

Egyre több cég használja

Az IBM technológiai vállalat tavaly novemberben 20 országban végzett tanulmánya szerint a vállalatok mintegy 41 százaléka használ mesterséges intelligenciát a toborzás és a humánerőforrás-fejlesztés érdekében – derül ki az új adatokból.

A vállalatok egyre gyakrabban használnak mesterséges intelligenciát önéletrajzok átvizsgálására és a jelöltek pontozására, valamint a jelöltek testbeszédének és arckifejezésének elemzésére a videóinterjúk során.

Az Egyesült Királyság az Egyesült Arab Emírségekkel együtt a második helyen áll az Egyesült Államok előtt és India mögött, ami a mesterséges intelligencia eszközeinek használatát illeti az emberi erőforrás szükségleteinek támogatására, mint például a munkavállalók felvétele, elbocsátása és képzése.

A felmérés öt kontinensre terjedt ki, de Afrikát nem vette figyelembe.

A mesterséges intelligencia munkahelyi használatára vonatkozó számadatokat azonban óvatosan kell kezelni, mivel a különböző vállalatok eltérően határozzák meg az MI használatát.

Az álláspályázatok száma tavaly jelentősen megugrott a LinkedIn karrieres közösségi oldalon. Az egy főre jutó LinkedIn-alkalmazások száma 2023-ban 23 százalékkal ugrott meg az előző évhez képest.

Sok pénzt takarít meg a vállalatoknak az AI

A szoftvercégek olyan AI-eszközöket is hirdetnek, amelyek képesek ellenőrizni, hogy egy alkalmazottat a felmondás veszélye fenyeget-e olyan mérőszámok alapján, mint a fizetése és a munkatörténete.

Hilke Schellman szerző Az algoritmus című könyvéről a munkáltatóknak AI-szoftvereket kínáló cégek fejlesztőivel és bejelentőivel beszélgetett.

„Valóban nagyon kevés bizonyítékot láttunk arra, hogy az eszközök a legképzettebb jelölteket választják ki, de rengeteg pénzt takarítanak meg a vállalatoknak, mert nagyon költséghatékonyak” – mondta tapasztalatairól.

Egyre nagyobb az aggodalom, hogy az Egyesült Királyságban a munkavállalók nem tudják, mikor használják rajtuk ezeket a szerszámokat, és a Trades Union Congress (TUC) azt kéri, hogy hozzanak szabályokat a védelmük érdekében.

„Az első lépés annak felismerése, hogy ehhez szabályozásra van szükség. Nem elég, ha egyszerűen elvárjuk a munkáltatóktól, hogy etikai normák szerint dolgozzanak. Amikor ilyen technológiai rendszereket alkalmazunk a munkahelyeken, akkor kell, hogy legyenek olyan emberek, akik képesek azt mondani, hogy a számítógép tévedett” – emelte ki Robin Allen, a Cloisters AI jogi tanácsadó cég ügyvédje.

A MAC anyavállalatának, az Estee Laudernek a szóvivője azt mondta a MAC UK & Ireland víziója az, hogy a világ legbefogadóbb és legváltozatosabb szépségápolási márkája legyen, és a legkülönfélébb tehetségek számára a legmegfelelőbb munkáltató. Hozzátették, hogy Mairoudhiou értékelésének 0,25 százalékát tette ki a vizuális felismerés.

„A vállalatnak vannak olyan csapatai, amelyek a teljesítményhez kapcsolódó objektív adatokat és egyéb minőségi visszajelzéseket fedik le, ezek a foglalkoztatási értékelés nagy részét tették ki. Bármilyen feltételezés, miszerint a vizuális felismerési technológia döntő szerepet játszik a MAC UK & Ireland vagy az Estee Lauder Companies UK & Ireland bármely foglalkoztatással kapcsolatos döntésében, hamis” – hangsúlyozták.

A HireVue szóvivője azt mondta, egy elbocsátási program vagy döntés végrehajtásakor a HireVue az ipari szervezetpszichológiában megalapozott legjobb gyakorlatokat ajánlja.

„Ezek a gyakorlatok magukban foglalják a munkakörrel kapcsolatos adatok összegyűjtését azon munkavállalókra vonatkozóan, akiket a döntések érintenek. Ezek a munkavállalói adatpontok többek között a munkateljesítmény mérését, a jelenléti íveket, a vezetői értékeléseket, az előléptethetőségi értékeléseket, az ügyfélszolgálati értékeléseket és a teljesítményjavítási szükségletek mutatóit foglalják magukban.”

Forrás: Sky News
Fotó: archívum

5/5 - (187 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.