Akár 2000 munkahely is veszélyben lehet! A British Steel a kohók bezárását tervezi

A British Steel azt tervezi, hogy bezárja Scunthorpe-i kohóit, és ezzel akár 2000 munkahely is veszélybe kerülhet.

A kínai Jingye Group tulajdonában lévő vállalat két elektromos ívkemencével akarja helyettesíteni őket – az egyiket Scunthorpe-ban, a másikat Teesside-ban. Az építkezés várhatóan két-három évig fog tartani.

A British Steel célja az, hogy „zöld és fenntartható vállalattá” alakuljon át, ehhez azonban különböző forgatókönyveket kell megvizsgálnia.

A szakszervezetek becslései szerint az átállás végül 1500-2000 munkahely megszűnéséhez vezethet, elsősorban Scunthorpe-ban.

A Department for Business forrásai szerint a megoldási javaslatok egy terv részét képezik, amely a British Steel számára egy 500 millió fontig terjedő adófizetői támogatási csomagot tartalmaz, amely a rivális Tata számára elfogadott csomagot tükrözi.

A Tata az év elején bejelentette, hogy bezárja két nagyolvasztó kohóját Port Talbotban, és elektromos ívkemencékkel helyettesíti őket, ami várhatóan akár 3000 munkahely megszűnésével is járhat.

Kormányzati források szerint a nagyolvasztó üzemek nem gazdaságosak – szerintük napi 1 millió font veszteséget termelnek -, nem „zöldek”, és ezért pénzügyi és környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlanok.

A kormány elismerte, hogy a Scunthorpe-i és a Port Talbot-i kohók bezárásának terve miatt az Egyesült Királyság nem lesz képes „szűz acél” előállítására.

Ragaszkodtak azonban ahhoz, hogy az ilyen típusú acél hazai felhasználása csekély, és hogy az elektromos ívkemencék termelése fedezi az Egyesült Királyság szükségleteinek nagy részét.

A kokszüzemű kohókban történő acélgyártás több üvegházhatású gázt bocsát ki, és több munkaerőt igényel.

Az elektromos ívkemencék megújuló energiaforrásokból előállított energiával újrahasznosíthatják az acélhulladékot. A végtermék azonban nem azonos minőségű acél, és nem alkalmas minden ipari felhasználásra.

A szakszervezetek aggodalmukat fejezték ki az átállás ütemezése miatt, és közölték, hogy részletesen meg fogják vizsgálni a British Steel javaslatait.

A Tata tervei miatt már korábban is sztrájkkal fenyegettek.

A British Steel szóvivője azt mondta, hogy a vállalat elkötelezett amellett, hogy „hosszú távú, képzett és jól fizetett karrierlehetőségeket biztosítson több ezer munkavállalónak és még sokaknak a beszállítói láncban”.

Forrás. BBC.com

Fotó: freepik

4.9/5 - (221 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.