Angliában rendezik az Európai Politikai Közösség következő csúcsát

A Downing Street tájékoztatása szerint az értekezletet július 18-án tartják a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotában, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő egykori otthonában.

A londoni miniszterelnöki hivatal a helyszín kiválasztásával kapcsolatban hangsúlyozza, hogy Churchill központi szerepet töltött be az Európát fenyegető agresszió és zsarnokság elleni fellépésben.

A kastélyt a második világháború idején a brit elhárítás (MI5) használta, miután londoni központját egy német légitámadásban bombatalálat érte.

A Downing Street felidézi, hogy az EPC előző három csúcstalálkozója jelentős mértékben elősegítette Európa egységesítését az Ukrajna elleni orosz agresszióval szemben, emellett hozzájárult az energiaellátási biztonság erősítését célzó európai együttműködés megteremtéséhez és az illegális bevándorlás problémájának kezeléséhez is.

Az angliai EPC-csúcsot szintén fontos pillanatban rendezik Ukrajna támogatásának szempontjából, hiszen a harcok a nyáron várhatóan intenzívebbé válnak.

A találkozón szintén szóba kerül a további együttműködés mikéntje az illegális bevándorlás jelentette, a kontinens egészét érintő „hatalmas kihívás” kérdésében, és bármely más olyan ügy is napirendre kerülhet, amelyet a részvevő országok szeretnének megvitatni – hangsúlyozta a Downing Street.

Az Európai Politikai Közösség eddigi három csúcstalálkozóját Prágában, Kisinyovban, illetve a spanyolországi Granadában rendezték.

Az EPC-t 2022-ben hozták létre európai országok politikai-stratégiai kérdésekkel foglalkozó egyeztető és együttműködési fórumaként – írta az MTI.

Fotó: Wikipédia/Dreilly95

5/5 - (197 szavazat)
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.