Anglia megtölti a stadiont: Kibírhatatlanul felelőtlen dolog

Az Európa-Bajnokság Anglia és Németország közötti nyolcaddöntős mérkőzése után 45 000 nézővel Wembley-ben, az európai delta-variáns eme központjában a szurkolók száma 60 000-re emelkedhet a középdöntő játszmáira. Ez felfoghatatlan.

A k. o. időpontjában az Európa-Bajnokság menete erősen felgyorsult. A futball megmutatja teljes dinamikáját, prezentálja, ahogy azok, akiket már vesztesként könyveltek el, utolsó erejükkel az utolsó pillanatban hosszabbítást harcolnak ki, vagy ahogy azok, akik már biztos győztesnek tűnnek, először elveszítik a fonalat, majd az utolsó lövésükkel kudarcot vallanak. Szívet-tépő, felkavaró, szárnyakat adó. Óriási cirkusz.

És az egész jelenet közepén újra ott vannak a szurkolók, egészen közel, mint valamikor a pandémia előtt. Az ember még a távolból is megérzi, ahogy a szikra átugrik a stadion nézőközönsége és a pályán lévő csapatok között. Akár egy koncertteremben, akár az operában, a színházban vagy a stadionban, igazán nagy dolgokat csak ez az összjáték hozhat létre. Az emberek ilyen fajta közelségét egymáshoz semmi nem pótolhatja.

Az örvendező, egymás karjaiba boruló szurkolók képei, ezrével szorosan együtt, szárnyakat adhatnak annak a vágyálomnak, hogy a gyepen lévő ellenféllel együtt a vírust, a pandémiát, a szociális elzártságot is legyőzték. De az, amit a futball templomából a televízió nézőinek lakásaiba sugároznak majdnem minden este, csalóka jel. Az élet már nem lesz olyan, mint azelőtt, akkor sem, ha az esetszámok Németországban csökkennek.

A kockázat kézzel fogható

Az embereknek elővigyázatosnak kell lenniük. Világszerte virológusok, politikusok és a WHO is vírus-mutánsokra figyelmeztetnek – hogy a futball analógiájánál maradjunk: a felállás változásaira a következő támadás előtt. A delta-variánsnak állítólag elsöprő támadóereje van. Azt mondják, a fertőzés veszélye 40-60%-kal magasabb.

Angliában ez már régen köztudott. A variáns, mely valószínűleg Indiából került a szigetre, egyre terjed. A portugálok úgy vélik, brit turisták vitték át az országba. Az orvosok szerint fertőzés esetén a betegség lefolyása átlagosan súlyosabb lesz. Ez a variáns pedig nem olyan válogatós. Most a fiatalabbak is sorra kerülnek.

Bármi is legyen az igazság: A kockázat kézzel fogható. Hogy ennek a kézenfekvő helyzetnek tükrében hogyan lehet Wembley-ben az Anglia és Németország közötti nyolcaddöntős játszma után 45 000 nézővel ezt a számot a középdöntős mérkőzésekre 60 000-re megemelni, a futball anyaországával szembeni tisztelet mellett is érthetetlen.

Hogy tudja a kormány egyik oldalról az állampolgárok utazási szabadságát Európában a fertőzési veszélyre történő hivatkozással korlátozni, másik oldalról viszont az egész világot meghívni az Európa-Bajnokság futballmérkőzéseire az európai delta-variáns központjába, mely minden feltételt kielégít ahhoz, hogy szuper-terjesztő legyen? Őrület.

Ehhez a játszmához is két félre van szükség. De naivitás az Európai-Futball-Egylet (UEFA) belátásában bízni. Mint az esemény rendezőjének, meglenne az esélye – és a kötelessége -, hogy csökkentse a kockázatot. De az egylet nyilvánvalóan csak a csapatok és kíséretük iránt érzi magát felelősnek. Az ARD adatai szerint legalábbis úgy nyilatkoztak, hogy a fertőzöttségi helyzet, például a csapás által egyre inkább érintett St. Petersburg-ban, a csapatok számára “nem jelent problémát”.

Az UEFA is észrevehette, hogy ez a futball-buborék virológiai szempontból sem egészen kerek. Ezen felül kibírhatatlanul felelőtlen dolog a labdarúgás szerelmeseit, azokat, akik az UEFA fennállását nagy mértékben biztosítják, ilyen veszélyes közelségbe sodorni.

Forrás: www.faz.net

4.9/5 - (218 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.