Argentína tárgyalni akar Nagy-Britanniával a Falkland-szigetekkel kapcsolatban

„Itt az ideje, hogy Nagy-Britannia hallgasson a nemzetközi közösségre“: Argentína a Johnson-kormányt a gyarmatok megszüntetéséért felelős Uno-bizottság előtt újabb tárgyalások folytatására szólította fel a Falkland-szigetekkel kapcsolatban.

40 évvel a Falkland-háború befejezése után Argentína tárgyalni akar az Atlanti-óceán déli részén elhelyezkedő szigetcsoport önállóságával kapcsolatban Nagy-Britanniával. „Itt az ideje, hogy Nagy-Britannia hallgasson a nemzetközi közösségre és újraindítsa a tárgyalásokat“, jelentette ki csütörtökön a külügyminiszter Santiago Cafiero a gyarmatok megszüntetéséért felelős Uno-bizottság előtt New Yorkban. „A katonai sikerek nem jogosítanak fel senkit semmire. Az 1982-ben lezajlott konfliktus nem változtatta meg az önállóságról folytatott vita alapjait Argentína és Nagy-Britannia között.“

A Falkland-szigetek 1833 óta brit fennhatóság alatt állnak. A szigetcsoportot 1982-ben Argentína megtámadta. Az akkori katonai junta a történészek véleménye szerint így akarta elterelni a figyelmet a belpolitikai problémákról. Miután Argentína a 72 napig tartó háborúban kénytelen volt egy sor vereséget eltűrni, mindkét oldal aláírt egy megállapodást a fegyverszünettel kapcsolatban. Összesen 649 argentin, 255 brit és három bennszülött vesztette életét. Argentína továbbra is igényt tart a szigetcsoportra, melyet a helyiek „Malvinas“-nak neveznek.

A gyarmatok megszüntetéséért felelős Uno-bizottság kiadott egy határozatot, melyben Nagy-Britanniát és Argentínát tárgyalások folytatására szólítja fel. 2013-ban a szigetcsoport lakosai nagy többségben Nagy-Britannia mellett döntöttek. A szigetcsoport közelében található kőolaj- és földgazlelőhelyek felfedezését követően a konfliktus ismét felerősödött.

Forrás: spiegel.de

 

5/5 - (193 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.