Az Egyesült Királyság gazdaságának példátlan hanyatlása a 2020-as évben következett be

Az Egyesült Királyság gazdasága 9,9%-os rekordméretű csökkenést produkált a tavalyi év során a koronavírus miatti szigorításokból adódóan – nyilatkozta a Nemzeti Statisztikai Hivatal (NSH).

A 2020-as évben a gazdaság csökkenése „több, mint kétszerese a legutóbbi legjelentősebb éves gazdasági visszaesésnek” – nyilatkozta az NSH szóvivője, Jonathan Athow.

Decemberben – egyes szigorítások feloldása után – a 1,2%-os gazdasági növekedés volt megfigyelhető a novemberi 2,3%-os visszaesés után.

A vendéglátó, az autókereskedelmi és a fodrászati szektorokban némi növekedés volt tapasztalható.

Az elmúlt hónapban tapasztalt növekedésnek köszönhetően az Egyesült Királyság gazdasága úgy látszik, hogy elkerülheti a dupla recessziót, amely az 1970-es évek óta most köszöntött volna be először. A dupla recesszió jelentése: a két egymást követő negyedévben kétszer bekövetkező gazdasági visszaesés.

Mr. Athow szerint „A Covid 19 tesztelésének és kontroll alatt tartásának meg lett az eredménye. A negyedik negyedévben a gazdaság növekedésnek indult a novemberben bevezetett szigorítások ellenére.”

Az októbertől decemberig tartó negyedévben a 1%-os gazdasági növekedés következett be.

A főtitkár, Rishi Sunak szerint „A mai adatok azt mutatják, hogy a járványnak köszönhetően a gazdaság súlyos csapást szenvedett el, amely világszerte érezhető. Habár a téli hónapokban a gazdasági rugalmasság pozitív jelei is megmutatkoztak, tudjuk, hogy a jelenlegi korlátozások továbbra is jelentős hatással lesznek az emberekre és a vállalkozásokra. Ezért továbbra is mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük a munkahelyeket, a vállalkozásokat és az emberek megélhetését.”

Közgazdászok szerint, mivel a Covid 19 miatti szigorítások előreláthatólag kora tavaszig életben maradnak, a gazdaságon lévő nyomás továbbra is fennmarad a következő hónapokban.

A tavalyi gazdasági hanyatlás nagyobb mértékű, mint más nagyobb országokban, habár Spanyolországban 11%-os gazdasági hanyatlás következett be.

Európán belül Nagy Britannia jelentette a legmagasabb a koronavírus okozta elhalálozást, és világszerte is itt az egyik legmagasabb az egy főre jutó halálos áldozatok száma.

A közgazdászok szerint az Egyesült Királyság gazdasága által elszenvedett súlyos károk annak tudhatók be, hogy maga a gazdaság nagy mértékben függ a szolgáltató szektortól, amelyre a korlátozásoknak különösen nagy hatással voltak.

Habár Britanniában sokkal többen oltatták be magukat, mint eddig Európa bármely más országában, mégis növekszik az lehetősége az év későbbi időszakában egy esetlegesen bekövetkező visszaesésnek.

Andy Haldane, a Bank of England vezető közgazdásza csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy ha a vásárlási kedv visszatérne a vakcina programnak köszönhetően, tavaszra a gazdaság is megerősödhetne.

Forrás: BBC.com

 

5/5 - (262 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.