Az Eton tanárja körüli botrány: A brit értékrend győzelme?

„Az etosszal és Eton hagyományaival összhangban“: A brit iskolafelügyelet támogatja azt a tanárt, aki a fiú-internátusban a „feminista ortodoxia“ ellen szólalt fel.

Will Knowland az elmúlt év végéig angol-tanár volt az 1440-ben alapított etoni fiú-internátusban, melynek Boris Johnson és rajta kívül még 21 miniszterelnök is egykori diákja volt. A tanárt elbocsátották egy 30 perces video-előadás miatt a „férfiak hatalmának paradoxonjáról”, melyet a kijárási tilalom idején töltött fel az Intranet-re és a Youtube-ra. A „radikális feminista ortodoxia“ elleni felszólalásban Knowland idézetekre, statisztikákra és filmkivágásokra hivatkozott, hogy megcáfolja, hogy a nemek közötti különbség csak társadalmi konstrukció, és bizonyítsa, hogy a férfiak testi tulajdonságaik miatt már mindig is a védő szerepében mutatkoztak, nem utolsó sorban azért, hogy imponáljanak a nőknek.

Ezt a zagyvaságot a kritikus gondolkodás fejlesztését célzó pedagógiai hozzájárulás gyanánt adta elő. Eton egy reklamációt követően azt követelte, hogy Knowland távolítsa el a felvételt Youtube-csatornájáról, mert egyes kijelentései a jogi tanácsadók véleménye szerint az egyenrangúsági törvény elleni vétségek. Knowland ezt a követelést visszautasította. A hatodik ilyen jellegű visszautasítás után súlyos fegyelmi vétség miatt elbocsátották. Az esetet az iskola elbírálás céljából továbbította az illetékes iskolafelügyeletnek. Knowland úgy állította be magát, mint a szólásszabadság mártírja az „osztályteremben zajló vita drasztikus beszűkítése“ elleni harcban, és komoly támogatásban részesült diákjai által, akik visszahelyezését követelték.

Egy kemény nyílt vita

A diákok tiltakozó levelét több, mint háromezer olyan aláíró is megerősítette, akik kapcsolatban állnak az iskolával. Eton azt állította, hogy a vita tárgya nem a szólásszabadság, hanem egy fegyelmi eljárás. Knowland azzal vágott vissza szarkasztikus hangnemben, hogy nem a törvény ellen vétett, hanem „egy újfajta vallás ellen, mely a régmúlt időkből származó buzgósággal igyekszik elnyomni az ellentmondást és üldözni az eretnekséget“. Most pedig a tanárok szabályzati hivatala Knowland javára döntött. A szabad gondolkodás és a kemény nyílt vita, ahogy azt a tanár elősegítette egy olyan témához történő hozzászólásával, mely aktuálisan konfliktust szít, egyértelmű összhangban áll az etosszal és Eton hagyományaival.

Nem a video-felvétel rontott az iskola jó hírnevén, hanem az elbocsátás, mely aláássa az alapvető brit értékrendet. Bármennyire is ügyetlenül viselkedett az iskola, a férfiasság Knowland általi eltorzult hősies beállítása és a nők esetlen ábrázolása, mint a szexuális hatalom kiaknázói, felvetik a kérdést, hogy ez az ítélet valóban úgy könyvelhető-e el, mint a brit értékrend győzelme.

Forrás: faz.net

4.9/5 - (348 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.