Az EU munkaügyi megbízottja szerint a Brexit következményei a munkapiac „idióta“ korlátozásainak iskolapéldái

A bevásárlóközpontok üres polcai, a söfőr-, és böllérhiány – Nicolas Schmit EU-megbízott szerint ez annak az eredménye, ha a populisták félelmet szítanak a külföldről érkező olcsó munkaerőkkel szemben.

Nicolas Schmit, az EU munkaügyi megbízottja meggyőződése szerint a britek Brexittel kapcsolatos problémáinak egy részét vissza lehet vezetni a külföldi munkaerőkkel szemben felállított szigorított szabályzatra. A britek EU-ból történt kilépése óta érvényben lévő új vízumügyi előírások annak élő példái, hogy mennyire idióta dolog kijelenteni, hogy a munkaerőket hazazavarják, mondta a „Deutsche Presse-Agentur“-nak. Az EU-ban is előfordulhatnának hasonló problémák, ha megnyirbálnák a munkaerők mozgásszabadságát. Akkor például bezárhatnák az építkezési területeket.

Nagy-Britanniában az új szigorú bevándorlási szabályok megnehezítik a külföldi szakemberek alkalmazását. Ez odáig vezetett, hogy az országban például hiányoznak a kamionsofőrök, akik elvégeznék a szállítást a bevásárlóközpontokba és a benzinkutakra. Teherautó-sofőröket viszont nem csak Nagy-Britanniában egyre nehezebb találni, ennek a kihatásai azonban az EU-államokban kevésbé érezhetőek. Csütörtökön az angol médiák ráadásul arról is beszámoltak, hogy London kb. 1000 vízumot akar kiállítani külföldi böllérek számára.

Eközben Schmit azt az EU keretein belül is problémának látja, hogy egyes „baloldali és leginkább jobboldali“ demagógok azzal próbálkoznak, hogy ezt a témát kisajátítsák. Így azt a félelmet szítják, hogy a hazai munkahelyek elvesznek, mert azokat más EU-államokból érkező olcsó munkaerők bitorolják. Ez ellen az a recept, hogy meg kell akadályozni a társadalmi dömpinget és a munkaviszonyokat alapvetően fair módon kell alakítani.

Forrás: spiegel.de

4.9/5 - (171 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.