Az indiai mutáns miatt Nagy-Britannia megszigorítja a korona-szabályokat az ország egyes részein

A brit kormány nyolc körzetben leállítja a lazításokat, ahol a B.1.617.2 nevű mutáns gyorsan terjed. Az ellenzék egy “tulajdonképpeni lezárás a hátsó ajtón keresztül”-ről beszél.

Két hónapnyi óvatos, de folyamatos lazítás után a brit kormány az ország egyes részein a pandémia elleni harc irányvonalain ismét szigorított. Közép- és Észak-Anglia egyes körzeteiben a lakosságot arra utasították, hogy a továbbiakban ne utazzanak és ne találkozzanak zárt helyiségekben. Ezzel egyidejűleg senki ne utazzon ezekbe a körzetekbe.

Az intézkedések a következő helységeket érintik: Bolton, Blackburn, Kirklees, Bedford, Burnley, Leicester, Hounslow és North Tyneside.

Itt az úgynevezett indiai mutáns különösen erősen terjedt. Az ellenzéki munkáspárt egy “tulajdonképpeni lezárás a hátsó ajtón keresztül”-ről beszélt, mivel a korlátozásokat nem hozták nyilvánosságra. North Tyneside polgármestere az intézkedéseket “nem helyénvalónak” nevezte. Az indiai vírus-mutáns által okozott fertőzöttségi számok a leginkább érintett területeken május eleje óta láthatóan megnövekedtek. Ezzel szemben a kórházakat a fertőzöttek eddig csak jelentéktelen mértékben terhelték.

A királyságban a korona-vírusban elhunytak száma hetek óta csökkenő tendenciát mutat, az adatok szerint hétfőn három személy halt meg. Időközben a körzetek összességének majdnem a felében regisztráltak a B.1.617.2 nevű mutáns általi fertőzéseket. A hivatalos becslések szerint ez a mutáns 20-30%-kal fertőzőbb, mint az uralkodó B.1.1.7 nevű brit változat. Ezzel szemben aligha reagál eltérően az engedélyezett oltóanyagokra.

Időközben a lakosság több, mint 72%-át legalább egyszer beoltották. Szakemberek úgy vélik, hogy az indiai mutáns, csak úgy, mint előzőleg a brit, domináns változattá fog válni. A lakásokon belül történő találkozásra vonatkozó tilalmat az ország teljességében csak nemrég oldották fel.

A britek reményei időközben csökkennek arra vonatkozóan, hogy a feloldások június 21-re tervezett utolsó lépésével visszatérhetnek a normalitáshoz. A Daily Telegraph olyan kormánytervezetekről számolt be, miszerint abban az esetben, ha valaki olyan személlyel érintkezett, akinek a teszt-eredménye pozitív, a számára a kötelező karantén előírását továbbra is fenntartják. Az előírás állítólag azokra is kiterjed, akiket kétszer oltottak. A lap a kormány egyik képviselőjét azzal az érvvel idézte, miszerint a vírust olyan személyek is terjeszthetik, akik túlestek a teljes oltási programon.

Ezzel szemben az oltási stratégiáért felelős államtitkár Nadhim Zahawi kedden úgy nyilatkozott, hogy a kormány vizsgálja, hogy a kötelező karantén helyett alkalmazható-e a “szabályos időközönkénti teszt”.

Forrás: www.faz.net

5/5 - (240 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.