Csalók ezrei adják ki magukat pénzügyőrnek

Az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozó hatósága arra figyelmeztetett, hogy egyre több csaló adja ki magát a felügyelet dolgozójának.

A Financial Conduct Authority (FCA) közölte, a csalók célja, hogy rávegyék az embereket pénz vagy érzékeny információk, például PIN-kódok és jelszavak átadására.

A nyilvánosság idén eddig több mint 7700 ilyen típusú átverést jelentett az FCA kapcsolattartó központjának. Az ilyen típusú csalásokról szóló bejelentések száma 2021 óta több mint kétszeresére nőtt – közölte az FCA.

Hozzátették: a csalók gyakori taktikája, hogy azt mondják az embereknek, kártérítéssel tartoznak nekik, majd banki adatokat vagy feldolgozási díjat kérnek a kifizetés megszervezéséhez.

Az FCA azt mondta, hogy nem lép ilyen módon kapcsolatba az emberekkel, és hogy akitől személyes adatokat kérnek, tegye le a telefont, vagy hagyja figyelmen kívül az e-mailt.

Steve Smart, az FCA végrehajtási ügyvezető igazgatója azt mondta: akik attól félnek, hogy csaló kereste fel őket, ellenőrizzék az FCA honlapját – írja a BBC.

A „trend” egyébként Magyarországon is terjed: itt olvashatnak arról, hogy verhetik át a rutinosabbakat is, illetve, hogy miként védekezhetünk a csalók ellen.

Fotó: iStock

4.9/5 - (223 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.