Beutazás Angliába karantén nélkül

Az európai oltási igazolványt ezután Angliában is el fogják ismerni. Aki ezzel az igazolvánnyal akar beutazni, annak már nem kell karanténba vonulnia. Amerikai igazolványok esetében még vannak aggályok.

Azok a turisták, akik az EU-ból és az Egyesült Államokból érkeznek és teljes körű oltottsággal rendelkeznek, a továbbiakban beutazhatnak Angliába anélkül, hogy itt karanténba kellene vonulniuk. A BBC jelentése szerint szerdán a brit kormány koronavírus-bizottsága ezt a döntést hozta. A döntés egyelőre csak Angliára vonatkozik, de arra számítanak, hogy legalábbis Wales követni fogja. Észak-Írországnak és Skóciának még el kell döntenie, hogy ők is csatlakoznak-e.

Ez a döntés azt jelenti, hogy Angliában elismerik az EU és az Egyesült Államok oltási igazolványait. Ez eddig nem így volt. Az érkezők eddig csak abban az esetben kerülhették el a karantént, ha előzőleg Nagy-Britanniában oltották be őket. Az EU digitális igazolványával kapcsolatban a kormány aggályai nem voltak annyira jelentősek, mint az Egyesült Államokból származó igazolványok esetében. Itt az igazolványok kialakításában nem a Washington D.C.-ben székelő kormány az illetékes, hanem az egyes szövetségi államok kormányai. A brit médiák szerdai tudósításai szerint aggályok merültek fel az amerikai papír formájú igazolványok meghamisíthatóságát illetően.

Roger Gale konzervatív képviselő abban az értelemben nyilatkozott, hogy a döntés fontos a brit turizmus ágazata szempontjából. Az a tény, hogy az amerikai oltási igazolványok hitelessége nehezen ellenőrizhető, „nem ideális“, de valamit mégis muszáj tenni a brit turizmus megmentése érdekében.

Az ellenzéki munkáspárt már a döntés meghozatala előtt bírálta a kormány tervezetét. Angela Rayner helyettes pártelnök kijelentette, hogy meg tudja érteni, hogy az emberek vissza akarnak térni a normalitáshoz és utazni akarnak. De a kormány tervei mégis „könnyelműek“. Figyelmeztetett, hogy a vírus egy újabb variánsát hurcolhatják az országba.

Forrás: www.faz.net

4.9/5 - (282 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.