A britek többsége pozitívan áll a bevándorláshoz

Bár a toryk azt állítják, hogy a migránsok beáramlásának megfékezése kritikus kérdés a választók számára, egy felmérés szerint a hozzáállás jelentősen megváltozott – írja a The Guardian.

Egy tudományos felmérés szerint a brit közvélemény többsége pozitívan vélekedik a bevándorlásnak az Egyesült Királyságra gyakorolt hatásáról, annak ellenére, hogy a kérdés körül heves politikai retorika megy.

Az Európai Szociális Felmérés, amely 2001 óta kétévente vizsgálja a hozzáállást, azt állapította meg, hogy a bevándorlással, valamint annak gazdasági és kulturális hatásaival kapcsolatos brit nézetek az elmúlt két évtizedben „teljes fordulaton mentek keresztül”, és 2016 után jelentősen kedvezőbbé váltak.

A felmérésben arra kérték az embereket, hogy 10-es skálán rangsorolják, a bevándorlás rossz vagy jó hatással van-e a gazdaságra, aláássa vagy gazdagítja-e a kulturális életet, illetve jobb vagy rosszabb hellyé teszi-e az országot, ahol élni lehet – a 10-es a legpozitívabb érték.

A legfrissebb, 2022-re vonatkozó felmérés azt mutatja, hogy a válaszadók többsége most először úgy véli, hogy a bevándorlás nagyon pozitívan hat az Egyesült Királyság gazdaságára (59 százalékuk 7-10 közötti „pontszámmal”), gazdagítja az ország kulturális életét (58 százalék), és jobb hellyé teszi az országot (56).

2002-ben mindössze 17 százalék nyilatkozott nagyon pozitívan a gazdasági előnyökről, 33 százalék gondolta úgy, hogy a bevándorlás kulturálisan gazdagítja, 20 százalék pedig úgy vélte, hogy jobb hellyé teszi az Egyesült Királyságot (2016: 44%, 46% és 39%).

Bár a kormány ígéretet tett a bevándorlás csökkentésére, és a parlamenti képviselők rendszeresen azt állítják, hogy a bevándorlók nettó beáramlásának megfékezése kritikus kérdés a brit választók számára, a felmérés szerint a közvélemény hozzáállása jelentősen megváltozott az elmúlt években, és sokkal pozitívabb, mint azt a politikusok feltételezik.

„Úgy tűnik, hogy a bevándorlás kérdése valószínűleg még egy ideig a címlapokon marad, és a következő parlamenti választások egyik fő csatatérévé válhat. Az azonban egyértelmű, hogy a britek sokkal pozitívabban viszonyulnak a bevándorláshoz, és összességében pozitívan látják azt” – mondta Alun Humphrey, a National Centre for Social Research munkatársa, aki segített a felmérés koordinálásában.

Idén májusban a miniszterelnök, Rishi Sunak ígéretet tett a migrációs számok csökkentésére, miután heves bírálatokat kapott a tory képviselők hátsó padsoraiból, amikor a legfrissebb, 2022-re vonatkozó hivatalos adatok szerint a migráció összességében rekordmagas volt.

2002-ben tízből kevesebb mint egy válaszadó gondolta úgy, hogy az Egyesült Királyságnak sok bevándorlót kellene befogadnia, akik „a többségtől eltérő fajhoz vagy etnikai csoporthoz tartoznak”; 2022-re ez az arány több mint egyharmadra (34 százalék) nőtt. Ugyanebben az időszakban 15-ről 3 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy az Egyesült Királyságba nem szabadna beengedni ebbe a kategóriába tartozó bevándorlókat.

Nőtt a bevándorlásról kedvezően vélekedő munkáspárti és konzervatív támogatók száma, bár a munkáspárti szavazók körében ez hangsúlyosabb volt.

Az Európai Társadalmi Felmérés egyesült királyságbeli elemében 1149 emberrel készítettek személyes interjúkat 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között.

Forrás: The Guardian
Fotó: Pixabay

4.9/5 - (169 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.