Boris Johnson nem akar olcsó külföldi munkaerőket

Nagy-Britanniában nagyjából 100 000 teherautó-sofőr hiányzik. Az ebből fakadó hiányjelenségek, például az üzemanyag-ellátásban, politikai szinten nyugtalanságot okoznak. Azokat a javaslatokat viszont, hogy toborozzanak külföldi munkaerőket, Johnson miniszterelnök visszautasítja.

Boris Johnson brit miniszterelnök visszautasította azokat a követeléseket, melyek az országban uralkodó teherautósofőr-hiány visszaszorítása érdekében a bevándorlási szabályok lazítására vonatkozóan hangzottak el. Nagy-Britanniában az autóvezetők számára jelenleg komoly nehézséget jelent üzemanyaghoz jutni, mert sok benzinkút már nem kap elegendő mennyiségű szállítmányt.

„Nem akarunk ismét olyan helyzetbe kerülni, ahol a logisztikai ágazat olcsó munkaerők tömeges bevándorlására támaszkodik, aminek végül az az eredménye, hogy a fizetések nem emelkednek és a munkahelyi minőség nem javul“, mondta Johnson. A brit gazdaságnak fel kell adnia a függőséget a rosszul fizetett külföldi munkaerőktől, hogy „jól fizetett, jól képzett és igazán hatékony nemzeti gazdasággá“ válhasson.

A brit konzervatívak pártgyűlése vasárnap kezdődik Manchester-ben. Az üzemanyag-krízis a konferencia beárnyékolásával fenyeget. Nagy-Britanniában jelenleg a becslések szerint nagyjából 100 000 teherautó-sofőr hiányzik. Ez már ahhoz vezetett, hogy a bevásárlóközpontok polcai kiürültek. Más ágazatokban is, mint például a húsiparban, komoly szakemberhiány lépett fel. Azok a munkavállalók, akik az EU keleti tagállamaiból érkeztek, a britek döntését követően, miszerint kilépnek az államközösségből, tömegesen elhagyták az országot.

A kormány bejelentette, hogy annak érdekében, hogy az üzemanyaghiányt kézben tarthassa, azonnali hatállyal kiad 300 márciusig érvényes vízumot tartálykocsi-vezetők számára. Hétfőtől emellett a hadsereg kb. 100 tagja fog segíteni az üzemanyag kiszállításában. A kormány egymillió levelet is elküldött azoknak, akik rendelkeznek teherautó-vezetési engedéllyel, azzal a felszólítással, hogy térjenek vissza a távolsági kamionsofőri hivatáshoz.

A tudósítások szerint a címzettek között többezer olyan Nagy-Britanniában élő német származású állampolgár is van, akik jogosítványukat 1999 előtt szerezték – de még soha nem vezettek teherautót. Az akkoriban kiadott hármas kategóriájú gépjárművezetői engedély kisebb méretű teherautók vezetését is engedélyezte 7,5 tonnáig.

Forrás: n-tv.de

5/5 - (266 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.