Braverman szerint a kormányfő egyetlen szakpolitikai célkitűzést sem teljesített

Suella Braverman hétfőn menesztett brit belügyminiszter szerint Rishi Sunak miniszterelnöknek egyetlen sarkalatos jelentőségű célkitűzést sem sikerült teljesítenie, és elárulta az illegális bevándorlás megfékezésének ügyét is. Braverman alig burkoltan megkérdőjelezte Sunak miniszterelnöki megbízatásának érvényességét is.

Suella Braverman kedd este ismertetett, a brit politikatörténetben szinte példátlanul súlyos bírálatokat tartalmazó levele szerint Sunak nyilvánvalóan és ismétlődően kudarcot vallott minden egyes kulcsfontosságú szakpolitikai kérdésben.

A volt belügyminiszter, akit Sunak előző nap menesztett tisztségéből, úgy fogalmazott: a kormányfőt vagy sajátos kormányzási stílusa teszi alkalmatlanná a kiemelt fontosságú célok elérésére, vagy soha nem is állt szándékában e célok teljesítése. Suella Braverman ezek közé sorolta a törvényes bevándorlás csökkentését kiemelve, hogy ez szerepelt a kormányzó Konzervatv Párt 2019-es választási programjában.

Braverman ˜– aki különösen a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának befolyásos jobbszárnyán népszerű – levelében úgy fogalmazott: annak ellenére is támogatta Sunak megválasztását a párt vezetőjévé és így miniszterelnökké a kettővel ezelőtti kormányfő, Boris Johnson lemondása utáni tavaly nyári vezetőválasztási versengésben, hogy a párttagság többsége akkor elutasította Sunak megválasztását.

Braverman szerint Rishi Sunaknak így nincs is személyre szóló miniszterelnöki megbízatása.

Rishi Sunakot az alsóházi konzervatív frakció választotta tavaly októberben pártvezetővé és ennek révén miniszterelnökké, miután Johnson utódja, Liz Truss az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci és belpolitikai felfordulás nyomán, alig 45 nappal megválasztása után lemondott.

Johnson lemondása után a Konzervatív Párt tagságának többsége Trussra szavazott Sunak ellenében. Liz Truss távozása után azonban gyorsított vezetőválasztási eljárás tartottak, amelyben csak a frakciótagság vehetett részt – összegzett az MTI.

Hétfőn bejelentett menesztésének közvetlen előzményeként Braverman részrehajlással vádolta a londoni rendőrséget, miután a Scotland Yard főparancsnoka, Sir Mark Rowley nem volt hajlandó betiltani a háborús halottak szombati emléknapján tartott londoni palesztinpárti tüntetést.

Fotók: BBC / Simon Walker / No 10 Downing Street / Angololdal

4.9/5 - (282 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.