Brexit: Az EU-nak le kell állítania Johnsont

A brit miniszterelnök nem akarja a megállapodás szerint beiktatni az Észak-Írországra vonatkozó vámügyi szabályokat. Ezáltal Németországra nézve is veszélyezteti a belpiac integritását és a fogyasztók védelmét.

Nagy volt a megkönnyebbülés decemberben, de ez most átadta a helyét a csalódottságnak és a gondoknak. Röviddel az év vége előtt az EU megállapodott Nagy-Britanniával egy kereskedelmi szerződésben, és így meg lehetett akadályozni a vámok bevezetését. London és Brüsszel ezzel egyidejűleg megegyezésre jutott egy Észak-Írországra vonatkozó különleges szabályzatban. Most azonban, jó nyolc hónappal később, kiderül, hogy az úgynevezett Észak-Ír-Protokoll nem működik. De ami ennél még rosszabb: A britek egyáltalán nem is akarják megfelelően betartani az előírásokat és inkább újra tárgyalnák őket. Ez az EU-nak nagyon komoly dilemmát okoz.

A Protokollnak meg kellene akadályoznia, hogy az Ír Köztársaság és a brit fennhatóságú Észak-Írország közötti teherforgalmat vámosok ellenőrizzék. Végül is megterhelhetné a béke folyamatát Észak-Írországban, ha a határ újra szembetűnővé válna. A Protokoll ezért azt írja elő, hogy a békétlenség egykori tartománya a Brexit ellenére is tartsa magát az EU termékekre vonatkozó szabályzatához és vámügyi előírásaihoz. Ennek a logikus következménye azonban az, hogy az Angliából, Wales-ből vagy Skóciából Észak-Írországba érkező áruszállítmányokat ellenőrizni kell. Hiszen ha a teherautók egyszer elhagyták az észak-ír kikötőket, akkor további ellenőrzések nélkül eljuthatnak a sziget déli részére, tehát az EU-ba – innen pedig komppal az EU többi tagállamába.

Brüsszel ebben az esetben nagy engedményt tett és óriási bizalmat előlegezett meg a briteknek. Hiszen az EU magva a közös belpiac. A termékekkel bürokratikus akadályok nélkül lehet kereskedni az EU államai között, a fogyasztók pedig gond nélkül vásárolhatják meg az EU-államokból származó termékeket – a biztonsági szabványok ugyanazok. A befelé irányuló lazaság viszont kifelé irányuló szigorra kényszerít : A kikötőkben, a repülőtereken és az államok külső határain hivatalnokoknak kell megakadályozni, hogy veszélyes termékek kerüljenek a belpiacra, mert ami egyszer bent van, azt már aligha lehet leállítani.

Ezt a fontos feladatot látják most el a brit hivatalnokok is az észak-ír kikötőkben. Brüsszel a belpiac integritását tehát részben egy EU-n kívüli államra bízta ; Boris Johnson is felelős azért, hogy a rostocki vagy római bevásárlóközpontban ne kerüljön hibásan deklarált, rossz minőségű import hús a hűtőpultba. Ez vakmerőnek tűnik, de az EU Észak-Írország békéje érdekében beleegyezett. Johnson miniszterelnök most azonban mégsem akarja a Protokollt a megállapodás szerint megvalósítani. Nem tetszenek neki az ellenőrzések és a bürokrácia az Egyesült Királyság egyéb területeiről Észak-Írországba érkező szállítmányok esetében. Ugyanis buta módon megígérte a választóinak, hogy nem lesznek ilyen ellenőrzések.

Johnson képes rá, hogy a szankciókat egyszerűen semmibe vegye

A szerződésnek ez a felháborító megszegése eddig még nem jelent nagy kockázatot a belpiacra nézve. Az Egyesült Királyságban a termékekre továbbra is ugyanolyan szigorú szabványok vonatkoznak, mint az EU-ban. Ezért nem lehet probléma, ha az élelmiszerek Angliából megfelelő ellenőrzés nélkül kerülnek Észak-Írországba és onnan az EU-ba. De Johnson a jövőben el akar térni az EU szabályaitól : Ez a Brexit lényegbe vágó célja. Emellett a bűnözők állandóan az EU belpiacához vezető gyengén biztosított bejáratokat keresik – és hamarosan talán nagy előszeretettel fogják szállítmányaikat Észak-Írország kikötőin keresztül szétküldeni.

Az EU ez ellen egyelőre nem sokat tehet. A teherforgalom ellenőrzése az Ír Köztársaság és Franciaország között közlekedő kompoknál Írországot a belpiac másodrendű tagjává fokozná le – ez nem egy járható út. Természetesen az lenne a legjobb, ha a briteket mégis rá lehetne venni, hogy tartsák be a nemzetközi szerződéseket: szankciókkal. Az EU-bizottság ténylegesen megindított néhány eljárást, de időbe telhet, amíg ezek végül kiegyenlítő vámokba torkollnak. Ezen kívül fennáll a veszély, hogy Johnson-ról az ilyen jellegű szankciók leperegnek. Úgy tűnik, hogy neki a Brexit-tábor tapsvihara mindig fontosabb, mint a gazdaság jóléte.

Ha nem adódik más megoldás, az EU végül mégis kénytelen lesz ellenőrző állomások felállítására az Észak-Írország és az Ír Köztársaság között zajló teherforgalom számára. Ez a kudarc beismerése lenne és a terror fellángolásához vezethetne Észak-Írországban – borzasztó lenne. Mégis meglehet, hogy ez az egyetlen út, hogy meg lehessen védeni a belpiacot és annak 450 millió fogyasztóját.

Forrás: sueddeutsche.de

 

4.9/5 - (135 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.