Brit bíró engedélyezi a légi úton történő kitoloncolásokat Ruandába

Károly herceg eltér az uralkodók tartózkodó modorától: a brit bevándorlási politikát „ijesztőnek” tartja. Egy brit bíróság most engedélyezte a tervezett légi úton történő kitoloncolásokat Ruandába.

A brit igazságszolgáltatás engedélyezte az illegálisan az országba érkező ruandai bevándorlók tervezett és erősen vitatott légi úton történő kitoloncolását. Jonathan Swift, az ügyben illetékes bíró pénteken egy soron kívüli döntésben közölte, hogy „a közérdek miatt fontos, hogy a belügyminisztérium a bevándorlás ellenőrzésé érdekében döntéseket hozzon és ezeket foganatosítsa”. Károly herceg, a brit trónörökös ezt a szándékot egy a médiában megjelent hír szerint „ijesztőnek” ítélte.

A bíróság döntésével visszautasította az emberi jogok védelmében fellépő szervezetek egy soron kívüli kérvényét az ilyen jellegű repülőutakra vonatkozóan. Ezt a döntést a panaszt tevő emberi jogi szervezetek azonnali hatállyal megfellebbezték. A döntést ezzel kapcsolatban hétfőre várják.

A kormány tervei szerint kedden indul az első olyan járat, mely a menedékjog kérvényezőit szállítja Ruandába. A belügyminisztérium közleménye szerint az érintetteket a tervezett kitoloncolással kapcsolatban már értesítették. Ruandában állítólag „nagyvonalú támogatási csomagban” részesülnek, melybe öt évig tartó képzés, lakhatási lehetőség és egészségügyi ellátás tartozik.

Károly herceg „több, mint csalódott” a brit bevándorlási politika láttán

A brit kormány áprilisban mutatta be vitatott tervezetét, melynek értelmében egy London és Kigali között történt megegyezés alapján bevándorlókat szállítanak Ruandába. Az embereket ebben a formában akarják elrettenteni attól a szándéktól, hogy megkíséreljék az illegális beutazást Nagy-Britanniába. Boris Johnson miniszterelnök állítása szerint a menedékjog kérvényezői és a bevándorlók „tízezreit” szállíthatják Ruandába.

Károly herceg a „The Times” nevű lap egy közleménye szerint úgy nyilatkozott, hogy a brit kormány bevándorlási politikájával kapcsolatban „több, mint csalódott”. „Kijelentette, hogy a kormány teljes hozzáállását ijesztőnek tartja”, idézte a lap a trónörökös környezetében fellelhető egyik forrását.

A trónörökös egy szóvivője a hírrel kapcsolatban nem volt hajlandó nyilatkozni. Csak annyit mondott, hogy a trónörökös „politikailag semleges” marad. A politikai ügyek „a kormány döntéskörébe tartoznak”. A brit miniszterelnök Boris Johnson ezzel szemben üdvözölte a bírósági döntést. „Nem engedhetjük meg, hogy emberkereskedők emberek életét tegyék kockára”, jelentette ki a Twitteren.

Johnson a megállapodás aláírásakor Ruandát „a világ egyik legbiztonságosabb országaként” említette, mely globális elismerésnek örvend, miszerint „a bevándorlókat szívesen fogadja és integrálja”. Megfigyelők állítása szerint viszont az emberi jogok állapota ebben a kelet-afrikai országban nem éppen példamutató. Az aktivisták a kormányt azzal vádolják, hogy üldözi a politikai disszidenseket és a homoszexuálisakat.

Forrás: AFP / FAZ.NET

5/5 - (317 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.