Elhalasztja a kormány az „egyet fizet, kettőt kap” tilalmát

A brit kormány további két évvel elhalasztotta az „egyet fizet, kettőt kap” akciók betiltását célzó terveit, melyek szerint az üzletek nem árulhatnának magas zsír-, só- és cukortartalmú élelmiszereket, de az éttermeknek is megtiltanák az üdítők ingyenes utántöltését.

Egy, az ebben a hónapban frissített dokumentumban az egészségügyi minisztérium kifejtette, hogy a bizonyítékok azt mutatják: ezek az ajánlatok hatékonyan befolyásolják a vásárlásokat, különösen a gyermekeket. A szabály a közepes és nagykereskedőkre vonatkozna, amelyeknek megtiltanák az olyan akciókat, mint a „három kettő áráért” vagy az „egyet fizet, egyet ingyen vihet”. A dokumentumban felsorolt élelmiszerek közé tartoznak a chipsek, édességek és készételek. Az éttermek számára is tilos lenne az üdítők ingyenes utántöltését kínálni, miután az első ital egészét vagy egy részét elfogyasztották.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint egyelőre igazságtalan lenne korlátozni a lehetőségeket, amikor az élelmiszerárak továbbra is magasak.

Az elhízás elleni „harc” részét képező politika végrehajtását korábban idén októberre tolták ki még Boris Johnson miniszterelnöksége idején a „példátlan világgazdasági helyzet” miatt; most pedig 2025-ig halasztották a Downing Street közlése szerint, amíg a felülvizsgálatra – milyen hatással lenne a tilalom a vásárlókra és a vállalkozásokra – sor nem kerül.

Young couple is grocery shopping at a supermarket aisle

A késedelem nagy valószínűséggel nagy csalódást okoz az egészséges életmódért küzdő aktivistáknak, akik korábban már kritikusan nyilatkoztak, mondván, miért tart ilyen sokáig a betiltást célzó jogszabály megalkotása.

„Egy olyan időszakban, amikor a háztartások költségvetése folyamatos terhelés és nyomás alatt van az élelmiszerárak globális emelkedése miatt, nem tisztességes, hogy a kormány korlátozza a fogyasztók rendelkezésére álló lehetőségeket a (heti) bevásárlás során. Helyes, hogy gondosan mérlegeljük a fogyasztókra és a vállalkozásokra gyakorolt hatásokat, miközben biztosítjuk az egyensúlyt az elhízás csökkentésére és az emberek egészségesebb életvitelének elősegítésére irányuló fontos küldetésünkkel” – mondta Sunak.

Az irányelv a konzervatív képviselők támadásai miatt került az alsóházi képviselők elé. Philip Davies, Shipley képviselője „idiótának, dadaállamnak és teljesen őrültnek” nevezte a politikát.

supermarket discount sign

Greg Smith, Buckingham képviselője a tilalmat katasztrofálisnak titulálta az emberek szupermarketes nyugtáit figyelembe véve.

Steve Barclay egészségügyi miniszter azt mondta, a kormány az elhízás ellen küzd, amely évente mintegy 6,5 milliárd fontjába kerül az NHS-nek (National Health Service), és a rák második legnagyobb oka.

A tilalom korábbi elhalasztása után Barbara Crowther, a Children’s Food Campaign (Gyermekélelmezési kampány) koordinátora csalódottnak nevezte a szervezetet, miközben Jamie Oliver sztárszakács a Downing Street előtt tiltakozott.

Forrás: bbc.com
Fotó: Freepik, Pixabay

5/5 - (173 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.