Covid: Az orvosok a Covid B-terv elindítását követelik Angliában

A Covid megbetegedések „elfogadhatatlan” szintje azt jelenti, hogy a minisztereknek be kellene indítaniuk a B-tervet a világjárvány megfékezésére Angliában, mondják az orvosok. A Brit Orvosi Kamara „szándékos hanyagsággal” vádolta a kormányt, amiért nem vezette be újra a Covid-szabályokat, például a kötelező arcmaszkokat.

A napi brit fertőzések száma nyolc egymást követő napon 40 000 felett volt.

Edward Argar egészségügyi miniszter szerint az NHS nincs „fenntarthatatlan nyomás alatt”, ami indokolná a korlátozásokat.

A BBC Breakfastnek elmondta, hogy az NHS kórházaiban mintegy 95 000 ágy van, amelyek közül 7000-et foglalnak le a Covid-páciensek, 6000 pedig jelenleg üresen áll.

„Tudjuk, hogy ezek a számok gyorsan emelkedhetnek, ezért napról napra, óráról órára vizsgáljuk ezt. De jelenleg képesek vagyunk kezelni a helyzetet” – mondta.

Az egészségügyi miniszter figyelmeztetett, hogy a napi esetek száma hamarosan 100 000-re emelkedhet, de most elutasítja az újabb korlátozásokat.

Sajid Javid szerdán egy Downing Street-i sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „jelenleg” a kormány nem fogja bevezetni a B-tervet – amely magában foglalja a kötelező maszkhasználatot és a Covid-útlevelet az éjszakai szórakozóhelyekre és nagyszámú rendezvényekre való belépéshez, valamint az otthoni munkavégzés ajánlását.

Figyelmeztetett azonban arra, hogy a vakcina elégtelen elterjedése miatt Angliában valószínűbbé válnak a korlátozások.

Az elmúlt hét napban az előző héthez képest 11%-kal emelkedett a Covid-betegek száma, és 21%-kal nőtt a halálesetek száma, bár ezek az adatok messze elmaradnak a januári csúcsértéktől.

A kormány terve a Covid kezelésére továbbra is az A-terv. Ennek keretében mintegy 30 millió embernek biztosítanak emlékeztető oltást, és az egészséges 12-15 éveseknek egyszeri oltásadagot kínálnak, valamint ösztönzik a beltéri összejövetelek szellőztetését, a kézmosást és az arcmaszkot a zsúfolt helyeken.

A B-tervben szereplő korlátozásokat csak akkor vezetik be újra, ha az NHS „fenntarthatatlan nyomás” alá kerül.

A BBC Radio 4 Today című műsorának kérdésére Argar úr nem volt hajlandó megmondani, hogy Sir Patrick Vallance tudományos főtanácsadó azt tanácsolta-e, hogy lépjenek át a B-tervre. Sir Patrick korábban már beszélt a korai Covid-intézkedések fontosságáról.

Dr. Chaand Nagpaul, a BMA elnöke azonban azt mondta, hogy az orvosok „kategorikusan” kijelenthetik, hogy „itt az idő”.

Hangsúlyozta, hogy az esetszámok a márciusihoz hasonlíthatók, amikor Angliában zárlat volt.

„Ezért hihetetlenül aggasztó, hogy [Javid úr] nem hajlandó azonnali lépéseket tenni az életek megmentése és az NHS védelme érdekében” – mondta.

Dr. Nagpaul szerint a kormány „levette a lábát a fékről, azt a benyomást keltve, hogy a világjárvány már mögöttünk van, és az élet visszatért a normális kerékvágásba”.

Azt mondta: „Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem: „Szándékos hanyagság a Westminster-kormány részéről, hogy nem tesz további lépéseket a fertőzés terjedésének csökkentése érdekében”, hozzátéve, hogy a „magas kockázatú helyeken” a kötelező arcfedés, a fizikai távolságtartás és a szellőztetési követelmények „sok más nemzetnél már normának számítanak”.

Észrevételei az NHS Confederation egészségügyi vezetőinek e heti követeléseit tükrözték.

Sir Mark Walport professzor, a kormány korábbi tudományos főtanácsadója pedig azt mondta, hogy „a jelenlegi intézkedések valószínűleg nem fékezik meg a dolgokat” a vírus terjedését illetően.

„Aggódom-e? Igen. A helyzet nagyon, nagyon finoman van csak egyensúlyban” – mondta a BBC Newsnightnak.

Downing Street-i tájékoztatójában Javid úr sürgette az embereket, hogy szerezzék be a védőoltást, és viseljenek maszkot a zsúfolt helyeken.

Ellenkező esetben – mondta – „ez mindannyiunkat sújtani fog” – „és ez természetesen valószínűbbé teszi, hogy további korlátozásokat fogunk bevezetni”.

De miközben a kormány hangsúlyozza az emlékeztető oltások fontosságát, a National Care Association szerint sok veszélyeztetett gondozóházi lakó még mindig vár a harmadik oltás beadására.

„Vannak olyan otthonok, amelyek azt mondják, hogy egyáltalán nem vették fel velük a kapcsolatot, ami nagyon aggasztó” – mondta Nadra Ahmed, a szövetség vezérigazgatója.

A B-terv bevezetésével Anglia ténylegesen összhangba kerülne a Skóciában, Walesben és Észak-Írországban még mindig érvényben lévő korlátozásokkal.

Skóciában a tömegközlekedési eszközökön és az olyan helyeken, mint például az üzletek, továbbra is kötelező az arcmaszk; az embereket arra kérik, hogy lehetőség szerint továbbra is otthonról dolgozzanak; az éjszakai szórakozóhelyeken és nagy rendezvényeken résztvevőknek pedig igazolniuk kell oltási státuszukat.

Hasonló szabályok vonatkoznak Wales jelenlegi téli forgatókönyvére is, amelyet Covid Stable-nek neveztek el.

A beltéri arcmaszkok és az otthoni munkavégzésre való összpontosítás mellett Észak-Írország tervezi a Covid-útlevelek és a kötelező társadalmi távolságtartás bevezetését, ha a kórházi nyomás tarthatatlanná válik.

Az Egyesült Királyság szerdán újabb 49 139 megbetegedést jelentett, és további 179 halálesetet a pozitív tesztet követő 28 napon belül.

Az Egyesült Királyságban a 12 évesnél idősebb emberek mintegy 14%-a továbbra is oltatlan.

Jonathan Ashworth önelégültséggel vádolta Javid urat, a BBC-nek nyilatkozva: „Az egyszerű igazság az, hogy az úgynevezett védőfal, amelyet a védőoltásokkal építettünk ki, mostanra összeomlott.”

Csalódást keltőnek nevezte, hogy az egészségügyi miniszter nem árult el részleteket arról, „hogyan fogja növelni a szükséges védőoltások számát”.

Eközben a kormány két új Covid-kezelésről állapodott meg.

A vírusellenes munkacsoport 480 000 adag molnupiravir-t biztosított, amely a kísérletek szerint körülbelül felére csökkenti a kórházi felvétel vagy a halálozás kockázatát, valamint 250 000 adag PF-07321332/ritonavir-t, amely jelenleg klinikai vizsgálatok alatt áll.

Ha az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyeleti hatósága jóváhagyja, az Egészségügyi Minisztérium szerint több ezer beteg juthatna hozzá a kezelésekhez ezen a télen.

Forrás: BBC.com

5/5 - (346 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.