Covid: Boris Johnson „szigorítsa a szabályokat” Londonban és Délkelet-Angliában

Várhatóan a koronavírus-korlátozások negyedik szintjét bevezetik Londonban és Délkelet-Angliában.

Várhatóan szigorodnak azok a tervek is, melyek a karácsonyi időszakban a háztartások találkozását szabályozzák.

A miniszterelnök helyi idő szerint 16:00 órakkor sajtótájékoztatót tart, mivel növekszik az aggodalom a vírus új változatának terjedése miatt.

Boris Johnson korábban kabinetülést tartott, hogy megvitassa, milyen intézkedések szükségesek.

Chris Whitty professzor főorvos szerint a kormányzati tanácsadók „úgy gondolják, hogy az új törzs gyorsabban terjedhet”.

Nicola Sturgeon skóciai első miniszter tweetelt, hogy ma délután összeül a Skót kabinettel. Hozzátette: „Skóciában jelenleg enyhébb esetek vannak, mint az Egyesült Királyságban – de megelőző intézkedésekre lehet szükség a törzs gyorsabb terjedésének megakadályozásához.”

A walesi miniszterek „komoly aggodalmak” megvitatására üléseznek, míg Arlene Foster észak-írországi első minisztere tweetelt, hogy a dél-kelet Angliában elterjedt koronavírus új változata „nagyon aggasztó „.

Wales és Észak-Írország már bejelentette a karácsony utáni zárlatokat. A Covid-szabályokat december 23. és 27. között az Egyesült Királyságban enyhíteni kellett, és legfeljebb három háztartás találkozhat.


Alig 72 órával ezelőtt Boris Johnson ellenállt a nyomásnak, hogy törölje a korlátozások enyhítését karácsonykor. Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ünnepi tervek lemondása „embertelen” lenne.

De az aggodalom jelentősen megnőtt az elmúlt napokban; mind az esetek növekvő száma, mind a vírus hét elején nyilvánosságra hozott új változata miatt.

A miniszterek péntek este – és szombat reggel is – találkoztak tudományos tanácsadóikkal. A dolgok gyorsan követték egymást az elmúlt 24 órában.

A források megerősítették, hogy új 4-es szintet vezetnek be Londonban és Anglia délkeleti részén. Ez valószínűleg nem alapvető üzletek és szépségszalonok bezárását jelenti.

Ennek valószínűleg jelentős hatása lesz a karácsonyi tervekre és arra, hogy az emberek mit tehetnek a fővárosban és környékén.

Egyeztetések folynak a decentralizált közigazgatásban arról is, hogy szükség van-e további korlátozásokra ott is.


Az új változat gyors elterjedésével kapcsolatos aggodalmak után Prof Whitty elmondta: „Értesítettük az Egészségügyi Világszervezetet, és megértésünk javítása érdekében folytatjuk a rendelkezésre álló adatok elemzését.”

„Nincs jelenlegi bizonyíték arra, hogy az új törzs magasabb halálozási rátát okozna, vagy hogy hatással lenne az oltásokra és a kezelésekre, bár ennek megerősítésére sürgős munka folyik” – tette hozzá Whitty professzor.

A New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group (Nervtag) elnöke, Peter Horby elmondta, hogy nem találták az új változatot súlyosabbnak, de mivel könnyebben továbbítható, nehezebb irányítani.

Új változat „igazán aggasztó”

 

Paul Hunter, a Kelet-Angliai Egyetem orvosprofesszora szerint nagy aggodalomra ad okot, hogy úgy tűnik, az új változat „nagyon gyorsan haladja meg a többi vírust”.

Azt is hozzátette: „Az én szemszögemből az az igazán aggasztó dolog, hogy erről a hónap elején nem tudtunk, majd megjelent, és amit hallunk róla az, hogy máris domináns törzs lett. ”

Semmi sem utal arra, hogy súlyosabb megbetegedést okozna, vagy befolyásolná az oltóanyagok működőképességét.

De az előzetes vizsgálat azt sugallja, hogy ez gyorsabb átvitelhez vezet.

Ez egyértelműen aggodalomra ad okot, különösen karácsony előtt, amikor a korlátozások enyhítése azt jelenti, hogy több lehetőség van a vírus terjedésére.

Minden jel arra mutat, hogy a miniszterelnök karácsonykor új tanácsokat fog kiadni.

A kórházi felvételek száma növekszik – Dél-Kelet Anglia egyes részein szinte napról napra csökken a rendelkezésre álló ágyak száma.


Jonathan Ashworth felszólította a miniszterelnököt, hogy határozza meg „milyen intézkedéseket fog tenni”, mivel a vírus „az ország egyes részein nem volt kontrollálható”.

Jeremy Hunt, volt egészségügyi államtitkár szerint a kormánynak „reagálnia kell a helyszínen zajló eseményekre”, növekvő kórházi felvételekkel.

Az egészségügyi főnökök figyelmeztették, hogy az NHS jelentős nyomás alatt áll , Angliában a kórházi ágyak közel 90% -a megtelt.

A kenti kórházak elhalasztják a nem sürgős eljárásokat, mivel a megyében a koronavírus esetei meghaladják a tavasszal látott számokat.

Az elemzések azt mutatják, hogy az R-szám – amely azt mutatja, hogy egy fertőzött ember hány embernek adja át a vírust – az Egyesült Királyságban 1 fölé emelkedett.

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (235 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.