Csak 27 kamionsofőr fogadja el a brit vízumokat

Nagy-Britanniában eluralkodott a teherautó-sofőrök hiánya, mely az ellátási nehézségek karácsonyig tartó elhúzódásához fog vezetni. Időközben a katonaság nyújt segítséget. Egy más jellegű megoldási kísérlet úgy tűnik, kudarcba fulladt.

Üres polcok a bevásárlóközpontokban, bezárt benzinkutak: Az országot sújtó ellátási nehézségek elleni harcban London rövid távon külföldi szakemberekre akart visszanyúlni. Így meg akarták hosszabbítani a már tervezett munkavállalói vízumok érvényességét, hogy az üzemanyaghiányt kézben tarthassák. 300 tankkocsi-vezető számára akartak azonnali hatállyal vízumokat kiállítani, és ezeknek márciusig kellett volna érvényben maradni. A probléma viszont ez: Látszólag alig akad érdeklődő.

Az „Independent“ közleménye szerint, melyben a „Times”-ra hivatkozik, a minisztereket arról értesítették, hogy a vízumok szükségállapotra vonatkozó szabályzatának keretein belül csak 27 EU-ból származó kamionsofőr kérvényezte, hogy az Egyesült Királyságban dolgozhasson. Ennek értelmében most attól tartanak, hogy a krízis még inkább elhúzódik és még tovább rá lesznek szorulva a hadsereg támogatására.

Nem „igazán vonzó alternatíva“

Rod McKenzie, a „Road Haulage Association Ltd.” szervezet elnöke, ezt mondta a “Times”-nak: “Az emberek nem akarnak idejönni, kivéve, ha ez egy igazán vonzó alternatíva.“ Az ember „nem igazán ad fel egy jól fizető állást egy még jobban fizető állásért, ha az csak néhány hónapra vonatkozik“, mondta McKenzie a továbbiakban.

Október végétől összességében 5 000 külföldi kamionsofőrt akarnak egy meghatározott időszakra az országba csábítani, akik 2022 elejéig maradhatnának. A kontinensen lévő szövetségek már röviddel a múlt héten történt bejelentés után kételkedtek benne, hogy ez a meghatározott időre érvényes ajánlat érdeklődést válthatna ki a lengyel és az egyéb kelet-európai sofőrökből.

A kormány különféle megoldási kísérletei

Hétfő óta a hadsereg kb. 200 tagja, köztük 100 hivatásos teherautó-sofőr segédkezik az üzemanyag kiszállításában. Az országban élő német állampolgárokat is megkeresték egy kétségbeesettnek tűnő levél-kampányban. Nagy-Britanniában az autó-tulajdonosok pillanatnyilag alig jutnak benzinhez, mert az országból nagyjából 100 000 teherautó-sofőr hiányzik. Hosszú sorok képződnek a benzinkutak előtt, melyek közül soknál nem is lehet kapni semmit. A helyzet leginkább Londonban és az ország dél-keleti részén feszült. A Brexitet követően sok kamionsofőr hagyta el az országot és tért vissza az európai kontinensre.

Boris Johnson miniszterelnök az ellátásban felmerült nehézségek ellenére sem akar engedni a Brexit után megszigorított bevándorlási szabályzat lazítására vonatkozó követeléseknek. „Nem akarunk egy olyan helyzethez visszatérni, ahol a logisztikai ágazat az olcsó munkaerők tömeges bevándorlására támaszkodik“, mondta szombaton. Ennek ugyanis az a következménye, hogy „a fizetések nem tudnak emelkedni, a munkahelyek minősége pedig nem tud javulni“. A brit gazdaságnak meg kell szüntetnie a függőséget a rosszul fizetett külföldi munkaerőktől, hogy „jól fizetett, jól képzett és termékeny nemzeti gazdasággá“ válhasson.

Forrás: t-online.de

4.9/5 - (144 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.