Csökkennek az álláslehetőségek, egyre többen keresnek munkát az Egyesült Királyságban

Emelkedik az álláskeresők száma, mivel az álláslehetőségek egyre csökkennek. Ez arra utalhat, hogy a bizonytalan gazdasági kilátások a foglalkoztatásra is hatással vannak.

A hivatalos adatok szerint december és február között mintegy 220 000 ember keresett munkát, ami több, mint az ezt megelőző három hónapban.

Az álláshelyek száma kilencedik egymás követő alkalommal is csökkentek, és enyhén emelkedett a munkanélküliség is a BBC cikke szerint.

Ugyanakkor az adatok azt mutatták, hogy emelkedett a foglalkoztatási ráta, mivel többen tértek vissza a munkaerőpiacra.

Összességében az Egyesült Királyság gazdasági növekedése tavaly tavasz óta stagnál több szektorban is, ami az energiaválság, az emelkedő kamatlábak, valamint a sztrájkok számlájára írható.

Az infláció – az árak emelkedésének üteme – meghaladja a 10%-ot, ami közelít a 40 éves csúcshoz, és legutóbbi kereseti adatok azt mutatták, hogy a béremelések továbbra is elmaradnak az áremelkedéstől.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) szerint a rendszeres bér éves növekedése, az adókedvezményeket nem számítva, 6,6% volt december és február között.

Azonban az inflációt is figyelembe véve, a bér reálisan 2,3%-kal csökkent.

Az ONS adatai szerint a foglalkoztatási ráta enyhén emelkedett, 75,8% volt februárig terjedő három hónapban. Ugyanebben az időszakban a munkanélküliségi ráta 3,8%-ra emelkedett az előző három hónap 3,7%-ról.

Az álláslehetőségek kilencedik egymást követő alkalommal csökkentek, a vállalatok pedig az gazdasági nyomásokat okolták az új munkaerő felvételének visszafogásáért.

Az ONS szerint januártól március végéig az álláslehetőségek száma 47 000-rel csökkent az előző negyedévhez képest, 1 105 000-re, bár az ONS megjegyezte, hogy az álláshelyek száma továbbra is „nagyon magas szinten” maradt.

Michael Stull, a ManpowerGroup foglalkoztatási ügynökség igazgatója elmondta a BBC Today műsorában: „Az álláskeresők iránti kereslet csökkenését látjuk a munkaadók körében. Azonban még mindig erős pozícióban vagyunk.”

„Több embert látunk visszatérni a munkaerőpiacra,” tette hozzá, kiemelve, hogy több 50 év feletti és fiatalabb személy is visszatér a munkába.

Daniel Ashville Louisy, az Ashville Aggregates építőipari vállalat igazgatója elmondta, hogy jelenleg ugyan nagy a kereslet, de sok vállalat azért kezdi leállítani az építőipari projekteket, mert bizonytalanság tapasztalható a gazdaságban.

Fotó: illusztráció / canva

4.9/5 - (312 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.