Delta-variáns Nagy-Britanniában: Halálozások az oltás ellenére

Nagy-Britanniában olyan páciensek haltak meg az oltás ellenére, akik megfertőződtek a delta-mutánssal. Ezzel kapcsolatban a brit egészségügyi hivatal Public Health England számadatokat hozott nyilvánosságra.

A brit egészségügyi hivatal Public Health England kiértékelésének az az eredménye, hogy azoknak a személyeknek, akik eddig az úgynevezett delta-variáns fertőzöttjeiként haltak meg, több, mint a fele be volt oltva a vírus ellen. A 117 páciens közül, akik haláluk időpontjában a delta-variáns hordozói voltak, előzőleg ötvenen már két adag, húszan pedig egy adag oltóanyagot kaptak. A 117 halott közül csak nyolcan voltak ötven évnél fiatalabbak; a nyolc emberből hatan egyáltalán nem voltak beoltva, ketten pedig egy alkalommal. Egyes tudósok kedden úgy nyilatkoztak, hogy a már beoltott halottak nagy többsége esetében nagyon öreg, illetve rossz egészségi állapotban lévő páciensekről van szó.

A hét elejéig összesen 1320 delta-mutánssal fertőzött pácienst kezeltek a brit kórházakban. Közülük 902 volt ötven évnél fiatalabb. Ezek közül 77% nem volt beoltva. Az olyan ötven év felettiek esetében, akik kórházi ápolásra szorultak, teljesen más képet kapunk: Ezek egyharmada nem volt beoltva, egynegyede egy adag, 39%-a pedig két adag oltóanyagot kapott előzőleg.

Eddig összesen valamivel több, mint 111 000 ember fertőződött meg Nagy-Britanniában a delta-variánssal; már hosszabb ideje ez a domináns vírus-mutáns. Legutóbb a fertőzések száma egy héten belül valamivel 35 000 fölé emelkedett. Ez 46%-kal volt több, mint az ezt megelőző héten. A tartós terjedés miatt Angela Merkel német kancellár napok óta arra törekszik, hogy a Nagy-Britanniából érkezők számára vezessenek be egy a teljes EU-ra vonatkozó karantént; Németországban már a múlt hónap óta kötelező számukra a 14 napos karantén. A legtöbb olyan ország, mely nyaralási célországnak számít, eddig nem vezetett be ilyen jellegű intézkedéseket.

A magas esetszám csak a sok tesztelés eredménye?

Fordított esetben Nagy-Britannia már hónapok óta legalább ötnapos elkülönítésre és legalább két hivatalos teszt bemutatására kötelezi az érkezőket majdnem minden európai országból. Merkel felhívása, melyet a francia elnök Emmanuel Macron is támogatott, a brit sajtóban és politikában visszatetszést keltett. Több miniszter is utalt a magasabb oltottsági arányra az Egyesült Királyságban, ahol a felnőttek 83%-a egyszer, több, mint 60%-a pedig kétszer be lett már oltva. Pénteken nyilvánosságra hozták, hogy Merkel a jövő pénteken Chequers-be, a kormány vidéki birtokára érkezik, hogy Boris Johnson miniszterelnökkel tárgyaljon.

Az Egyesült Királyságban egyes tudósok azzal érvelnek, hogy a fertőzöttségi arány az EU-ban csak felszínesen tekintve tűnik jobbnak. A viszonylagosan magas fertőzöttségi számok az Egyesült Királyságban arra vezethetőek vissza, hogy naponta majdnem egymillió tesztet hajtanak végre – tízszer annyit, mint egyes EU-országokban. Másrészt Nagy-Britannia, ahol az összes világszerte végrehajtott vírus-szerkezeti vizsgálat (“sequencing”) felét kivitelezik, jobb áttekintéssel bír a delta-variáns tényleges terjedési fokát illetően.

Forrás: www.faz.net

4.9/5 - (247 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.